Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE, după ce oligarhul rus a fost inclus pe „lista neagră” a sancțiunilor

Miliardarul rus Roman Abramovici a intentat un proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Consiliului Uniunii Europene, care a impus sancțiuni împotriva fostului proprietar al clubului londonez de fotbal Chelsea în cadrul măsurilor care vizează Rusia și aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin, transmit The Associated Press și Euronews.

În martie, Uniunea Europeană l-a inclus pe oligarhul rus pe lista persoanelor cărora li s-au înghețat activele și li s-au interzis călătoriile din cauza rolului lor în invazia rusă în Ucraina.

Contactați marți, oficialii Consiliului și ai Curții de Justiție a UE nu oferit detalii în privința acestei cauze juridice.

Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea după ce a fost sancționat de guvernul britanic, fiind acuzat de faptul că a permis „invazia brutală și barbară” a lui Putin în Ucraina.

Vânzarea clubului din Premier League pentru 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) – cel mai mare preț plătit vreodată pentru o echipă sportivă – a fost finalizată luni, formația londoneză fiind cumpărată de un consorțiu condus de Todd Boehly, coproprietar al echipei Los Angeles Dodgers. Tranzacția a marcat sfârșitul perioadei de 19 ani, plină de trofee, în care Abramovici a deținut clubul.

Comisia Europeană a precizat că autoritățile portugheze au confirmat faptul că vânzarea clubului Chelsea de către Abramovici – care deține și cetățenie portugheză, rusă și israeliană – nu este în beneficiul miliardarului sau al unei entități asociate cu acesta și că veniturile vor fi folosite doar pentru activități umanitare în Ucraina.

„Acest lucru vine în urma unui angajament strâns între Comisia Europeană, Portugalia și Regatul Unit, menit să asigure că vânzarea este pe deplin în conformitate cu legislația UE privind sancțiunile”, a precizat Executivul comunitar, într-un mesaj pentru The Associated Press. „Punerea în aplicare și aplicarea eficientă a sancțiunilor UE reprezintă o prioritate pentru Comisie”, a mai transmis instituția de la Bruxelles.

Atunci când l-a sancționat pe Abramovici în martie, UE a susținut că acesta „a avut acces privilegiat la președintele (rus) și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă”.

În luna aprilie, guvernul britanic a înghețat o sumă de aproximativ 10 miliarde de lire sterline aparținând a doi oameni de afaceri ruși care au legături cu Abramovici, Eugene Tenenbaum și David Davidovich. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat că aceasta a fost cea mai mare înghețare de active din istoria Regatului Unit.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


https://ift.tt/m9Pj2xt https://ift.tt/HxUsSkM May 31, 2022 at 11:25PM

Comentarii