Măsuri precum o igienă bună și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii variolei maimuței, spune un înalt oficial din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adăugând că nu crede că actualul focar din afara Africii necesită vaccinări în masă, relatează Reuters.
Aprovizionarea imediată cu vaccinuri și antivirale este relativ limitată, a declarat Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de problema agenților patogeni cu amenințare ridicată din cadrul OMS Europa.
Măsurile primare pentru controlul focarului sunt urmărirea contactelor și izolarea, a adăugat Pebody, menționând că nu este vorba despre un virus care se răspândește foarte ușor și nici nu a provocat până acum forme grave de boală. Specialistul a precizat și că vaccinurile folosite pentru combaterea variolei maimuțelor pot avea unele efecte secundare semnificative.
Declarația sa vine în contextul în care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au anunțat că eliberează doze de vaccin Jynneos pentru a fi utilizate în cazurile de variola a maimuței.
De asemenea, Guvernul Germaniei a transmis luni că evaluează opțiunile de vaccinare, în timp ce autoritățile din Marea Britanie au oferit vaccinul unor angajați din domeniul sănătății.
Autoritățile de sănătate publică din Europa și America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspectate și confirmate de variola maimuței.
Nu este clar ce anume determină focarul, oamenii de știință încercând să înțeleagă originea cazurilor și dacă virusul a suferit vreo mutație.
Dr. David Heymann, consilier principal în cadrul OMS spune că răspândirea recentă a bolii infecțioase ar putea fi explicată prin comportamentul sexual de la două evenimente de amploare care au avut loc în ultima perioadă în Europa. El a explicat că teoria principală care explică răspândirea bolii este legată de transmiterea sexuală între bărbații homosexuali și bisexuali la două petreceri organizate în Spania și Belgia.
În acest context, Richard Pebody subliniază că oamenii ar trebui să fie mai atenți la ce fac la aceste petreceri.„Nu le spun oamenilor să nu se distreze, să nu participe la aceste evenimente. Contează mai degrabă ceea ce fac oamenii la petreceri. Deci este vorba despre un comportament sexual sigur, o igienă bună, spălarea regulată a mâinilor – toate aceste lucruri vor ajuta la limitarea transmiterii acestui virus”, a explicat Richard Pebody.
https://ift.tt/Rzw1Dg9
Comentarii
Trimiteți un comentariu