Norvegia și Finlanda au niveluri similare de deținere a armelor ca SUA, dar mult mai puține crime prin împușcare. De ce?
Există și alți factori din societate care determină violența care implică armele de foc, nu doar o lege prea permisivă pentru procurarea lor. The Conversation face o comparație între numărul celor care dețin arme în SUA și în alte țări și vine cu răspunsuri la întrebarea: de ce sunt mai frecvente aceste atacuri în America?
19 elevi și doi profesori au fost uciși într-un atac armat la o școală primară din Uvalde, Texas. Făptașul este un tânăr de 18 ani, înarmat cu o pușcă. De altfel, atacurile cu arme de foc sunt principala cauză de deces a copiilor din SUA, după cum a subliniat organizația americană Childrens Defense Fund. Conform ONG-ului, la fiecare două ore și jumătate are loc o crimă, adică sunt nouă împușcături mortale de copii pe zi. Majoritatea sunt asasinări legate de criminalitate sau violența bandelor și câteva dintre aceste crime sunt în urma împușcăturilor în școală sau atacuri de masă, precum cel din Texas. În mare parte, principalele victime ale acestor violențe armate sunt copiii afro-americani și minoritari, notează The Conversation.
Situația din Statele Unite ale Americii este una extremă în rândul țărilor dezvoltate. Numărul copiilor uciși de arme este de 36,5 ori mai mare în SUA, față de multe alte țări cu venituri comparabile, precum Austria, Australia, Suedia, Anglia și Țara Galilor, potrivit unei analize publicate recent de New England Journal of Medicine.
Cu cât există mai multe permise de portarmă, cu atât violența crește, arată cercetări internaționale care au comparat legile naționale privind armele, ratele deținerii de arme de foc și ratele violenței cu arme.
Polițiștii din Texas EPA-EFE/TANNEN MAURY
Au arme de foc, dar și niveluri ridicate de încredere în poliție și instituții
Există țări europene care se apropie ca nivel al deținerii de arme de SUA, cum sunt Finlanda și Norvegia, dar reușesc să rămână printre cele mai sigure societăți la nivel internațional în ceea ce privește violența cu arme de foc, mai notează The Conversation.
Cercetătorii vorbesc despre culturile „civilizate” și „necivilizate” ale armelor, culturi în care deținerea armelor este asociată cu valorile tradiționale de respect și responsabilitate și altele în care disponibilitatea armelor dă putere în mare măsură celor cu mentalitate criminală și celor instabili.
Ce este diferit în țările nordice de SUA: nivelurile ridicate de coeziune socială, ratele scăzute ale criminalității și nivelurile ridicate la nivel internațional de încredere în poliție și instituțiile sociale. Acestea par să reducă nivelurile de omucidere cu arme.
Reversul acestei descoperiri este însă că deținerea de arme în țări precum Finlanda, Suedia și Elveția are rate semnificativ mai mari de sinucidere prin împușcare. Regatul Unit și Japonia au unele dintre cele mai dure legi din lume privind armele și înregistrează întotdeauna cele mai scăzute rate de omucidere cu arme.
Societatea, ca factor
Ca urmare a noului accent internațional în cercetarea privind controlul armelor, întrebări mai ample au apărut sub lumina reflectoarelor. Cercetătorii au început să abordeze contextele și culturile diferite de utilizare a armelor. De asemenea, au început să recunoască, așa cum au știut întotdeauna criminologii, că introducerea de noi legi rareori schimbă ceva de la sine – infractorii încalcă legile, notează The Conversation.
Astfel, cercetătorii se concentrează acum din ce în ce mai mult asupra „regimurilor de control al armelor”, care au un rol important în creșterea sau reducerea nivelurilor de violență cu arme. Aceste regimuri includ sistemele de poliție și justiție penală, sisteme de responsabilitate politică, rețele de protecție, furnizarea de educație cuprinzătoare și o cultură a încrederii.
În ciuda istoriei sale cu armele, în ceea ce privește ratele de deces, SUA sunt depășite de multe alte societăți mai sărace și mai conflictuale, cum ar fi Africa de Sud, Jamaica și Honduras.
Au extins supravegherea în școli
Încercările din SUA de a evita cazuri de violență armată fără a restricționa deținerea de arme în ultimii ani includ extinderea supravegherii, în special în unele școli. Mai ambițios, Proiectul Violența a căutat să compileze anumite profiluri, învățând din ceea ce se știe deja despre asasini și încercând să prezică momente în care comportamentul, angajamentele și declarațiile lor pe rețelele sociale ar putea fi un semn de alarmă. Cu toate acestea, dovezile sunt acum incontestabile: mai multe arme într-o anumită țară se traduc direct în mai multă violență.
După masacrul din școala de la Ulvade, atenția s-a concentrat mai degrabă pe probleme legate de securitatea școlară și pe o aparentă întârziere a intervenției poliției decât pe mulți factori de bază care fac din SUA un loc atât de periculos pentru copii, încheie The Conversation.
https://ift.tt/zuXTaME https://ift.tt/B9tKnWm May 31, 2022 at 09:25AM
Comentarii
Trimiteți un comentariu