Mai multe documente scurse de la poliția chineză relevă situaţia tragică a musulmanilor uiguri deţinuţi în Xinjiang
FIșierele atribuite poliției din Xinjiang au fost predate de o sursă anonimă cercetătorului german Adrian Zenz. Miile de fotografii cu deținuți deţinuţi uiguri, inclusiv femei, minori şi bătrâni, arată situația reală din așa-zisele „centre de reformare profesională” din provincia chineză, relatează AFP, potrivit News.ro.
Documentele au fost publicate marţi de un grup de 14 publicaţii internaţionale, printre care Le Monde și BBC, în contextul vizitei Înaltului Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului, Michelle Bachelet, în regiunea Xinjiang.
Acestea ar fi fost obținute după piratarea unor computere ale poliţiei provinciei Xinjiang.
Ele au fost predate de către o sursă anonimă cercetătorului german Adrian Zenz, primul care a acuzat regimul comunist chinez, în 2018, de faptul că a internat peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică.
Beijingul a negat mereu această cifră, denumind-o ”minciuna secolului” şi susţine că aceste tabere sunt de fapt „centre de formare profesională” ce au ca scop prevenirea radicalizării uigurilor, în regiunea în care au avut loc mai multe atentate de-a lungul timpului.
Însă documentele publicate marţi tind să dovedească contrariul.
Printre cele 2.800 de fotografii cu deținuți se află şi cea a lui Zeytunigul Ablehet, o adolescentă în vârstă de 17 ani, arestată pentru că a ascultat un discurs interzis, dar şi a lui Bilal Qasim, în vârstă de 16 ani, condamnat se pare din cauza unor legături cu alţi deţinuţi.
Într- o altă fotografie apare Anihan Hamit, o femeie în vârstă de 73 de ani la momentul arestării, este cea mai în vârstă de pe această listă.
În altă imagine apar gardieni înarmaţi, cu bastoane, care imobilizează deținuții încătușați.
Documente scrise acreditează ideea unei reprimări ordonate de la vârful statului chinez.
Un discurs atribuit ministrului Poliţiei, Zhao Kezhi, în 2018, arată că preşedintele chiez Xi Jinping este cel care a ordonat creşterea centrelor de detenţie.
Potrivit acestuia, cel puţin două milioane de locuitori din sudul Xinjiangului ar fi „grav influenţaţi de infiltrarea gândirii extremiste”.
Uigurii reprezintă aproape jumătate din populaţia de 26 de milioane de persoane a Xinjiangului.
Chen Quanguo, cel care conducea regiunea în 2017, le ordona gardienilor, într-un discurs la acea vreme, să-i omoare pe cei care încearcă să evadeze şi „să supravegheze îndeaproape credincioşii”.
Beijingul respinge în mod categoric concluziile lui Adrian Zenz, etichetându-le drept ”ultimul exemplu al denigrării Xinjiangului de către forţe anti-chineze”.
Berlinul cere „clarificări” autorităților chineze
Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, îi cere omologului său chinez Wang Yi „clarificări”, în urma dezvăluirilor cu privire la reprimarea minorităţii musulmane uigure.
Xinjiangul, regiune situată în nord-vestul Chinei, a fost zguduit de atentate atribuite unor separatişti şi islamişti uiguri, face de câţiva ani obiectul unei reprimări a Beijingului, în numele luptei împotriva terorismului.
Occidentul acuză China de tratamente inumane împotriva comunității uigure folosind ”muncă forţată” şi ”sterilizarea forţată”. De asemenea, SUA au acuzat China de „genocid” în această situație.
Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Michelle Bachelet efectează marţi o vizită în această regiune.
Michelle Bachelet este primul oficial ONU de rang înalt în domeniul drepturilor omului care efectuează o vizită în China din 2005 încoace, după mai mulţi ani de negocieri cu Beijingul asupra condiţiilor vizitei sale în Xinjiang.
Ea a dat asigurări luni, într-o conferinţă video cu reprezentanţi ai ambasadelor din China, că va vizita centre de detenţie şi că va discuta cu activişti pentru drepturile omului, potrivit unor surse diplomatice.
https://ift.tt/219NwSo
Comentarii
Trimiteți un comentariu