LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 90 | Kievul cere sprijin pentru redeschiderea porturilor, Moscova cere ridicarea sancțiunilor

Aproape 90 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, a anunțat luni Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a estimat că între 50 și 100 de soldați ucraineni ar putea muri zilnic în confruntările din Donbas și a cerut sporirea sancțiunilor occidentale. De asemenea, Ucraina a cerut sprijin internațional pentru deschiderea porturilor la Marea Neagră pentru a putea transporta cereale. Moscova a spus că va permite redeschiderea porturilor dacă sunt revizuite sancțiunile împotriva ei. Între timp, soldatul rus Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață de o instanță din Ucraina, în primul proces pentru crime de război deschis de la începutul invaziei ruse.

07:2324-05-2022

Biden: Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară

„Parcurgem într-o etapă întunecată din istoria noastră comună”, a spus președintele american Joe Biden, marți, în deschiderea summitului Quad (Dialogul Cvadrilateral de Securitate – n.r.) de la Tokyo, abordând importanța alianței din care fac parte Australia, India, Japonia și SUA pe fondul războiului din Ucraina, relatează CNN.

„Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară. Iar civilii nevinovați au fost uciși pe străzi și milioane de refugiați sunt strămutați în interior, precum și exilați. Și aceasta este mai mult decât o problemă europeană, este o problemă globală”, a declarat Joe Biden.

Totodată, liderul de la Casa Albă l-a acuzat pe Vladimir Putin că „încearcă să facă să dispară o cultură”, în condițiile în care Rusia lovește școlile, bisericile și muzeele ucrainene.

Invazia Rusiei în Ucraina, a adăugat Biden, „nu face decât să sporească importanța” obiectivelor și valorilor comune ale Quad.

„Principiile fundamentale ale ordinii internaționale, integrității și suveranității teritoriale, dreptul internațional, drepturile omului trebuie întotdeauna apărate, indiferent de locul în care sunt încălcate. Deci Quad-ul are mult de lucru”, a adăugat președintele american.

23:5023-05-2022

Ucraina susține că 1,4 milioane de cetățeni au fost deportați în Rusia

Rusia a dus cu forța 1,4 milioane de ucraineni pe teritoriul său, a declarat avocatul poporului pentru drepturile omului de la Kiev, Liudmila Denisova, potrivit agenției de presă Interfax.

Există „dovezi convingătoare” că Rusia a pregătit aceste deportări în avans și că se aștepta să elimine peste două milioane de ucraineni, a adăugat ea.

La sfârșitul lunii trecute, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că peste un milion de persoane au fost „evacuate” din Ucraina în Rusia.

23:0523-05-2022

Regizorul ucrainean Serghei Loznița vrea să facă un documentar despre războiul din Ucraina

Serghei Loznița, unul dintre cei mai apreciați regizori ucraineni, a declarat luni pentru Reuters că intenționează să realizeze un documentar despre ”atrocitățile” care au loc acum în țara sa.

”Încă nu m-am întors în Ucraina de când a început războiul, dar bineînțeles că intenționez să merg acolo și intenționez să fac un film, despre acele atrocități care au loc în acest moment”, a spus Loznița.

Loznița și-a apărat și poziția conform căreia regizorii ruși nu ar trebui boicotați ca răspuns la războiul din Ucraina.

”Cultura în general, prin definiție, se opune războiului – este ceva care este absolut împotriva oricărui război”, a adăugat regizorul ucrainean.

22:4023-05-2022

Șefa FMI: Războiul din Ucraina ar putea provoca recesiune în economiile mai slab dezvoltate

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a declarat că războiul din Ucraina a afectat perspectivele pentru economia globală și ar putea duce la recesiune în țările mai vulnerabile.

Kristalina Georgieva a prezis că 2022 va fi un an dificil și a refuzat să excludă o recesiune globală întrucât condițiile s-au înrăutățit semnificativ.

Întrebată într-o sesiune despre economia mondială la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, dacă FMI prognozează o recesiune globală, Georgieva a răspuns: „Nu în acest moment. Nu înseamnă că ceva este exclus.”

Directorul general al FMI a declarat că organizația ei a redus recent perspectivele de creștere pentru 143 dintre statele sale membre, care reprezintă 80% din producția globală.

„De atunci orizontul s-a întunecat”, a spus ea, subliniind că impactul războiului din Ucraina a fost amplificat de o înăsprire a condițiilor financiare, o creștere a dolarului american și o încetinire a creșterii economice în China. „2022 va fi un an greu”, a concluzionat Georgieva.

22:2023-05-2022

Metroul din Harkov își reia activitatea după mai multe luni în care a servit drept adăpost

Ihor Terekhov, primarul orașului Harkov, din nord-estul Ucrainei, a anunțat că sistemul de metrou al orașului va relua activitatea marți, după luni în care a servit drept adăpost pentru cetățenii care doresc să ferească de bombardamentul rusesc.

„Mâine, pe 24 mai, vom deschide metroul”, a anunțat primarul. „Toate liniile vor fi redeschise. Traficul cu metroul va fi de la 7:00 la 19:00. Intervalele nu vor fi aceleași ca pe timp de pace. Depoul de metrou a fost avariat în timpul bombardamentelor, astfel că intervalele vor fi mai lung.”

În timpul apogeului bombardamentului rusesc asupra Harkovului — al doilea oraș ca mărime al Ucrainei — mulți locuitori din Harkov s-au refugiat în stațiile de metrou ale orașului.

Terekhov a spus că mulți dintre cei care au rămas în subteran au fost mutați în cămine, în zone mai îndepărtate de bombardamente.

„Dacă este necesar, oamenii pot folosi metroul ca adăpost împotriva bombelor, în special pasajele subterane”, a spus Terekhov.

Metroul din Harkov a devenit un adăpost în orele de debut ale invaziei Rusiei din 24 februarie. Locuitorii au ocupat băncile, treptele și etajele stației, precum și vagoane de metrou.

21:5523-05-2022

Lituania își retrage ambasadorul din Rusia

Lituania își va retrage ambasadorul din Rusia de la 1 iunie, potrivit unui decret prezidențial. Niciun înlocuitor nu a fost numit, relatează Reuters.

La 4 aprilie, Ministerul de Externe lituanian a decis expulzarea ambasadorului rus, după ce Ucraina a prezentat dovezi că forțele ruse au ucis civili în orașul Bucha de lângă Kiev.

Diplomația lituaniană a spus că intenționează să reducă nivelul de reprezentare diplomatică între cele două țări.

21:3523-05-2022

Șeful Pentagonului: „Strategia generală” a lui Putin cu privire la Ucraina este „necunoscută”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că „strategia generală” a președintelui rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina este „necunoscută”.

Întrebat de CNN dacă Putin își strategie pentru a se folosi de arme precum foametea, resursele energetice și imigrația, Austin a spus că lumea a văzut liderul rus „folosind o serie de pârghii diferite de la bun început”.

Austin a remarcat că la începutul războiului, Putin „și-a imaginat că poate să folosească o forță copleșitoare, viteza și puterea pentru a cuceri foarte rapid Kievul și a schimba guvernul, dar acest lucru a eșuat și forțe ruse au fost respinse”.

„Întrucât i-am văzut avansând foarte lent și cu multe nereușite pe câmpul de luptă, ne-am putea aștepta să cauta alte pârghii de putere sau alte instrumente, și fac acest lucru, dar când vine vorba de strategia lui generală (nr. a lui Putin), aceasta este necunoscută”, a spus șeful Pentagonului.

21:2523-05-2022

Vicecancelarul Germaniei: UE poate ajunge la un acord privind sancțiunile împotriva Rusiei

Întrebat dacă Uniunea Europeană ar putea ajunge la un acord cu privire la următoarea rundă de sancțiuni, inclusiv un embargo petrolier, vicecancelarul german Robert Habeck a spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord în câteva zile.

„Mă aștept ca toată lumea – și Ungaria – să lucreze pentru a găsi o soluție și nu să spună că vor o excepție și apoi renunță și vor contrui pe baza parteneriatului cu Putin”, a declarat Habeck, într-un interviu acordat pentru CNN în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Habeck a discutat și despre dependența Germaniei de gazul rusesc, spunând că industria germană s-ar prăbuși fără energia rusească.

Întrebat dacă Germania va plăti pentru gazul rusesc în ruble, Habeck a afirmat că firmele germane vor plăti gazul în euro, iar dacă Rusia ar decide apoi să schimbe acești euro în ruble, va fi o măsură de „salvare a situației” pentru Putin.

El a insistat că orice astfel de mișcare a fost aprobată de Comisia UE și nu a încălcat sancțiunile occidentale.

21:1123-05-2022

Forțele ucrainene vor continua să lupte chiar dacă sunt înconjurate de forțele rusești în regiunea Donbas

Trupele ruse și-au concentrat eforturile pentru a încercui pozițiile ucraineanilor care au fost blocați în jurul orașului Severodonețk, un punct important din punct de vedere strategic.

Oficiali occidentali, citați de The Guardian, afirmă că, deși rușii vor reuși în cele din urmă să încercuiască Severodonețk, asta nu înseamnă neapărat înfrângere pentru ucraineni.

Un oficial a precizat că, chiar dacă nu mai pot primi sprijin, ucrainenii au arătat că sunt dispuși să continue lupta, provocând daune suplimentare armatei ruse.

„Cred că acest lucru se reduce în mare parte la voința politică. Ucrainenii nu vor să renunțe la niciun teritoriu. Ei vor să-i facă pe ruși să lupte pentru fiecare bucățică de pământ”, a spus un oficial.

Continuând să lupte, aceste trupe ucrainene ar îndeplini o misiune militară importantă, „prin afectarea capacității Rusiei de a avansa și prin obținerea de timp pentru ca forțele ucrainene să continue să-și îmbunătățească apărarea în altă parte”, a spus oficialul.

„Din punct de vedere al pierderilor de vieți, predarea ar putea fi de dorit, dar din punct de vedere militar și politic, ucrainenii vor intenționa să lupte. Ne-am aștepta ca ei să lupte pentru fiecare bucată de teritoriu pe care o pot păstra”, au spus oficialii.

20:5023-05-2022

Rușii atacă orașul Liman din regiunea Donețk

Presa ucraineană relatează că soldații ruși au început să ia cu asalt orașul Liman din regiunea Donețk.

Imagini obținute din satelit de către NASA, distribuite pe Twitter de platforma Twitter, prezintă amploarea luptelor din Liman.

NASA satellite image shows the scale of fighting in #Liman pic.twitter.com/Xl1HnU7WJe

— NEXTA (@nexta_tv) May 23, 2022
20:3023-05-2022

Secretarul american al apărării: 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate” după întâlnirea cu Ucraina

Danemarca a fost de acord să furnizeze un lansator Harpoon și rachete pentru a „ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni, în format virtual, a Grupului de Contact al Ucrainei.

De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Austin într-o conferință de presă la încheierea întâlnirii.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate”, după întâlnire, a spus Austin, inclusiv „donarea de muniție de artilerie necesară, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”.

„Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin.

Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua întâlnire a Grupului de Contact, a declarat președintele Șeful Statelor Majore ale Armatei, generalul Mark Milley.

Secretarul Austin va găzdui cea de-a treia întâlnire a Grupului de Contact al Ucrainei care se va desfășura în format fizic la Bruxelles pe 15 iunie, a declarat Austin la încheierea celei de-a doua întâlniri virtuale a grupului de contact de luni.

„Voi convoca Grupul de Contact pentru a treia întâlnire a noastră luna viitoare și ne vom reuni personal de data aceasta, pe 15 iunie, în marja Ministerului Apărării NATO de la Bruxelles”, a spus Austin. „Desigur, nu va fi un eveniment NATO, dar vrem să ținem pasul, să menținem ritmul acestor întâlniri și am vrut să-mi folosesc călătoria în Europa pentru a mă asigura că ne dezvoltăm impulsul”.

20:1523-05-2022

Patru state UE solicită utilizarea activelor rusești pentru a reconstrui Ucraina

Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor cere marți confiscarea bunurilor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei, arată o scrisoare comună scrisă de oficialii celor patru state și citată de Reuters.

Pe 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma de bani necesară pentru a reconstrui țara după distrugerile aduse de Rusia. Dar, având în vedere că războiul este încă în plină desfășurare, este probabil ca suma să fi crescut brusc, se menționează în scrisoare.

„O parte substanțială a costurilor pentru reconstrucția Ucrainei, inclusiv compensarea victimelor agresiunii militare ruse, trebuie să fie acoperită de Rusia”, se precizează în scrisoare, care urmează să fie prezentată marți miniștrilor de finanțe din UE.

Scrisoarea, văzută de Reuters, cere, de asemenea, ca blocul celor 27 de națiuni să înceapă pregătirea de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„În cele din urmă, dacă Rusia nu oprește agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu ar trebui să rămână deloc legături economice între UE și Rusia – asigurându-ne că niciuna dintre resursele, produsele sau serviciile noastre financiare nu contribuie la mașina de război a Rusiei”, cere cele patru state.

19:5023-05-2022

Ucraina anchetează peste 13.000 de crime de război comise de Rusia

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat pentru The Washington Post că „mai mult de 13.000 de cazuri de presupuse crime de război ale Rusiei” sunt investigate. Ultima estimare a unor astfel de cazuri aflate în curs de investigare era de aproximativ 11.000, semn că numărul lor crește rapid.

Kievul a acuzat în mod constant Rusia de atrocități împotriva civililor în timpul invaziei, dar Kremlinul neagă că trupele sale au vizat civili nevinovați.

„Am inițiat deja aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni asupra a 49 de persoane, pe care am început să le urmărim penal pentru crime de război”, a declarat procurorul.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecți despre care se crede că s-au implicat în crime de război, a spus ea, în timp ce două dosare care implică trei persoane au fost înainte deja instanțelor.

Venediktova a spus că amploarea dosarelor împotriva Rusiei sugerează o toleranță sistemică sau chiar o încurajare a crimelor de război împotriva ucrainenilor


https://ift.tt/rbw3nj8

Comentarii