LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 83 | Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați din uzina asediată Azovstal, din Mariupol
Rusia a continuat atacurile în mai multe zone ale Ucrainei. În vest, lângă Liov, rachete ruse cu rază lungă de acțiune au fost lansate asupra un centru de antrenament militar. Forța operativă comună a trupelor ucrainene a anunțat, luni, că 20 de civili, inclusiv un copil, au fost uciși în bombardamentele rusești asupra regiunilor Donețk și Luhansk. La Azovstal, ultimul bastion al rezistenței din orașul-port Mariupol, rușii au anunțat un acord pentru evacuarea răniților. Potrivit oficialilor ucraineni, din cei aproximativ 1000 de combatați ucraineni aflați în uzină, peste 260 de luptători, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați.
06:5417-05-2022
Zelenski, despre situația de la Azovstal: “Sper că vom putea salva viața băieților noștri”
În mesajul său către națiune difuzat luni seară, preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre situația de la uzina Azovstal din Mariupol.
„Cu ajutorul acțiunilor armatei ucrainene – forțele armate, serviciile de informații, echipa de negociere, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii și Națiunile Unite, sper că vom putea salva viața băieților noștri. Printre ei sunt grav răniți”, a spus liderul de la Kiev, potrivit CNN.
Președintele ucrainean a mai precizat că „munca pentru a-i aduce acasă pe băieți continuă, iar această muncă necesită tact și timp”.
06:5517-05-2022
Peste 260 de luptători ucraineni, evacuați din uzina Azovstal
Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Grăniceri au lansat o operațiune de salvare a apărătorilor orașului Mariupol blocați în complexul metalurgic Azovstal.
Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați din uzina asediată Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în orașul Mariupol, a anunțat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, potrivit CNN și The Guardian.
Într-o declarație video difuzată luni noapte, Hanna Maliar a precizat că „53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse.
Ministrul ucrainean adjuct al Apărării a precizat și că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. „O procedură de schimb va avea loc pentru a-i aduce acasă”, a spus ea.
Potrivit oficialului ucrainean, unii dintre luptători au rămas în Azovstal și se fac eforturi pentru salvarea lor.
23:5716-05-2022
Martor Reuters: Soldații evacuați de la Azovstal au ajuns în orașul Novoazovsk
Luptătorii ucraineni care au fost evacuați luni de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol au ajuns în orașul Novoazovsk, aflat sub controlul forțelor ruse, anunță Reuters.
Un martor a declarat pentru agenția de presă că evacuații, unii dintre aceștia fiind răniți și scoși din autobuze pe targă, au sosit în Novoazovsk în cursul serii de luni.
Foto Profimedia Foto Profimedia Foto Profimedia Foto: Profimedia Images
Rusia a anunțat că va folosi un “coridor umanitar” pe care l-a înființat pentru a evacua soldații ucraineni răniți către o unitate medicală din orașul situat la aproximativ 45 de kilometri est de Mariupol.
Moscova susține că a ajuns la încheierea unui armistițiu cu ultimii soldați ucraineni care mai apără uzina Azovstal, dar oficialii ucraineni nu au confirmat acest lucru și nu este clar ce se întâmplă cu exactitate în prezent în interiorul combinatului.
23:5016-05-2022
Kuleba: O singură țară continuă să blocheze embargoul asupra petrolului rusesc
Impunerea unui embargo asupra importurilor de țiței din Rusiei este susținută de aproape toate state membre ale Uniunii Europene, o singură țară continuând să se opună, a declarat luni ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, după participarea la reuniunea miniștrilor de externe ai blocului comunitar, relatează Ukrainska Pravda.
„Nu ar fi exagerat să spunem că există o singură țară care continuă să blocheze introducerea embargoului asupra petrolului. UE trebuie să găsească o soluție cum să rezolve preocupările țării noastre și cum să transforme embargoul în realitate”, a declarat șeful diplomației ucrainene.
El nu a precizat despre ce țară se opune introducerii embargoului asupra petrolului rusesc, dar, cel mai probabil, este vorba despre Ungaria.
Kuleba a menționat că a remarcat hotărârea șefului diplomației UE, Josep Borrell de a impune embargoul asupra petroului rusesc.
Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că în această problemă este important ca Uniunea Europeană să își mențină unitatea și să prevină o ruptură în frontul comun împotriva Rusiei în ceea ce privește această chestiune.
„Timpul se scurge. Rusia continuă să primească bani și să-i investească în război”, a spus Dmitro Kuleba, avertizând asupra necesității de a rezolva problema cât mai curând posibil.
„Cred că va fi introdus embargoul. Întrebarea este când și care va fi prețul”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
23:2016-05-2022
Geoană: Nu avem informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Putin
Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că Alianţa nu deţine informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
“Nu avem informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Putin. Evident, am ascultat şi noi ceea ce a declarat unul din şefii serviciilor de informaţii ucrainene, nu avem astfel de informaţii la nivel de NATO”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Digi 24, potrivit news.ro.
El a subliniat că la nivel militar între partea americană şi cea rusă există “căi de comunicare directe” pentru a evita o eventuală escaladare, “accidente sau incidente”, pentru că misiunea NATO este aceea de a evita escaladarea conflictului.
Şeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanov, a estimat că războiul va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august şi se va termina până la sfârşitul anului. El a prezis corect inclusiv momentul invaziei ruse în Ucraina. Într-un interviu acordat Sky News, generalul-maior Kyrylo Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.
23:1616-05-2022
12 autobuze cu soldații de la Azvostal ar fi părăsit incinta combinatului, potrivit unui martor
12 autobuze care-i transportau pe militarii ucraineni blocați în oțelăria Azovstal din Mariupol, asediată de trupele ruse, au părăsit luni incinta uriașului complex industrial, a declarat un martor ocular pentru agenția Reuters.
Până acum, nu a fost posibil să se afle câți militari se aflau la bordul acestor autobuze.
De asemenea, nu este clar dacă cei de la bordul autobuzelor făceau parte din cei 40 de luptători ucraineni răniți despre care se crede că se aflau în buncărele de sub uzină, precizează Reuters.
Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 600 de militari ucraineni s-ar fi aflat în interiorul combinatului Azovstal.
23:0816-05-2022
Ucraina a semnat cu Japonia un acord de împrumut de 100 de milioane de dolari
Ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, și președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, Akihiko Tanaka, au semnat luni un acord de împrumut de 100 de milioane de dolari pentru a acoperi plățile sociale din Ucraina, informează The Kyiv Independent.
Banii urmează să fie utilizați inclusiv pentru ajutorarea persoanelor strămutate în interiorul țării, pe fondul războiului cu Rusia.
Perioada de rambursare a împrumutului este de 30 de ani, cu o rată a dobânzii de 1% pe an, inclusiv o perioadă de grație de 10 ani.
22:5616-05-2022
20 de civili, inclusiv un copil, uciși în bombardamentele asupra regiunilor Donețk și Luhansk
Forța operativă comună a trupelor ucrainene a anunțat luni că 20 de civili, inclusiv un copil, au fost uciși în bombardamentele rusești asupra regiunilor Donețk și Luhansk, relatează Reuters.
Forța operativă militară a precizat, într-un comunicat pe Facebook, că rușii au bombardat 25 de comunități din aceste regiuni, 42 de clădiri rezidențiale și o școală fiind printre clădirile lovite.
Reuters precizează că nu a reușit să verifice independent acest raport și că nu a existat o reacție imediată din partea Rusiei cu privire la aceste informații.
22:5616-05-2022
Guvernator regional: 9 civili au fost uciși în atacurile rușilor în Donețk
Nouă civili au fost uciși luni în atacurile rusești din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regiunii, potrivit Reuters.
Pavlo Kirilenko a precizat, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, că nouă rezidenți au fost uciși, iar alți șase au fost răniți.
Reuters notează că nu a fost în măsură să verifice în mod independent această afirmație.
22:3716-05-2022
Un elicopter de atac rusesc ar fi fost doborât în regiunea Harkov
Forțele ucrainene ar fi reușit să doboare un elicopter de atac rusesc Mi-28 în satul Elitne din regiunea Harkov, potrivit mai multor imagini care circulă pe Twitter. Momentan, nu se știe când a avut loc incidentul.
#Ukraine: The crash site of a Russian Mi-28N attack helicopter with a tail number of RF-13628. It was reportedly shot down with a MANPADS operated by the National Guard of Ukraine near Elitne, #Kharkiv Oblast . It is unknown when the incident happened. pic.twitter.com/pBj6khK52x
— ?? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 16, 2022
22:3216-05-2022
Oficial local: Rușii încearcă să obțină mărturii false din partea locuitorilor din Mariupol
Rușii încearcă să obțină mărturii false din partea locuitorilor din Mariupol, a afirmat luni un oficial local, potrivit Ukrainska Pravda.
Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol (care își desfășoară activitatea în exil), susține că ocupanții ruși au anunțat că vor acorda despăgubiri pentru locuințele distruse și pentru membrii de familie uciși.
Aceste compensații financiare vor fi plătite în schimbul unor mărturii false potrivit cărora trupele ucrainene le-au ucis rudele sau le-au distrus locuințele, a mai scris Petro Andriușcenko, pe Telegram.
Potrivit acestuia, cupanții ruși oferă aproximativ 6.000 de dolari pentru o casă distrusă și 33.000 de dolari pentru o rudă ucisă.
22:2216-05-2022
Viktor Orban invocă ”linia roşie” în ceea ce privește sancţiunile impuse Rusiei
Premierul ungar Viktor Orban a amintit luni, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului, de ”linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, relatează Le Figaro, potrivit news.ro.
Un ”val sinucigaş” agită ”lumea occidentală”, care ”experimentează marele program de înlocuire”, a declarat premierul ungar Viktor Orban, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei. Acest ”program vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”, iar eu ”percep nebunia” teoriilor de gen în acelaşi mod, a adăugat liderul de la Budapesta.
Viktor Orban a prezentat Ungaria drept un ”paradis al bunului-simţ” unde a avea ”binecuvântarea lui Dumnezeu rămâne importantă”. El a mai calificat Ungaria drept ”ultimul bastion alături de Polonia al Occidentului creştin conservator”, în timp ce ”UE a renunţat” la aceste valori.
Pe măsură ce în cadrul Uniunii Europene nemulţumirea faţă de refuzul Budapestei de a aproba embargoul asupra petrolului rusesc creşte, Viktor Orban, care s-a apropiat în ultimii ani de preşedintele rus Vladimir Putin, a reamintit că ”ameninţarea securităţii energetice” rămâne ”o linie roşie” (n.r. limită) care nu trebuie depăşită.
Ungaria respinge cel de-al şaselea pachet de sancţiuni din cauza lipsei garanţiilor privind menţinerea aprovizionării sale cu energie. Budapesta a estimat, luni, costul sistării achiziţiilor de petrol rusesc între 15 şi 18 miliarde de euro.
Orban a mai apreciat că apartenenţa Ungariei la NATO este ”o chestiune existenţială”, regretând escaladarea actuală a confllictului din Ucraina. ”Ruşii au lansat o aşa-zisă operaţiune militară, iar Statele Unite au decis să finanţeze Ucraina cu echipamente şi aparatură militare nelimitate, ceea ce a dus la cea mai gravă combinaţie posibilă”, a subliniat liderul de la Budapesta.
22:1316-05-2022
UE nu reușește să ajungă la un consens privind interzicerea petrolului rusesc
Liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la o unanimitate în ceea ce privește interzicerea petrolului rusesc în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai blocului comunitar, a anunțat luni Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, potrivit CNN.
În cadrul unei conferințe de presă organizate la Bruxelles, Borrell a declarat că “din nefericire” nu a fost posibil să se ajungă la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, spunând reporterilor că “ne confruntăm cu aceleași dificultăți în ceea ce privește unanimitatea asupra interzicerii petrolului” rusesc.
UE a propus interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an și eliminarea celei mai mari bănci a țării, Sberbank, din rețeaua internațională de plăți SWIFT.
Miercuri, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că Ungaria va vota în favoarea sancțiunilor UE privind petrolul rusesc doar dacă blocul comunitar va veni cu soluții la problemele pe care implementarea unei asemenea decizii le-ar crea.
Borrell a declarat reporterilor că discuția de luni a clarificat unele aspecte legate de dificultățile cu care se confruntă Ungaria.
“Nici măcar nu era pe ordinea de zi să încercăm să obținem un acord astăzi, pentru că știam că nu este posibil”, a spus Borrell.
“Dar am avut o discuție foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente – nu numai cu privire la interzicerea petrolului, ci și cu privire la alte elemente ale pachetului de sancțiuni”, a continuat șeful diplomației europene.
22:0116-05-2022
Ce mesaje le trimit apărătorii uzinei Azovstal soțiilor și mamelor lor
Azovstal e ultimul bastion al rezistenței din orașul-port Mariupol, estul Ucrainei, asediat de ruși de două luni și jumătate. După mai bine de 80 de zile de lupte aprige, peste 1.000 de combatanți, din care sute răniți, încă rezistă în uriașa uzină. Ukrainska Pravda a realizat portretul acestor oameni „de oțel” cu ajutorul soțiilor și mamelor lor.
Predarea nu reprezintă o opțiune pentru luptătorii de la Azovstal. Așa că soțiile, iubitele și mamele celor care se sacrifică în buncăre speră într-un miracol. După săptămâni în care a refuzat evacuarea forțelor ucrainene încercuite, Rusia a anunțat luni un acord pentru scoaterea din combinat a luptătorilor răniți. E un început.
Citește aici continuarea: „Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
21:5616-05-2022
Primele imagini cu evacuarea soldaților răniți de la Azovstal
Au apărut primele imagini cu evacuarea din combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol a apărătorilor ucraineni răniți.
Wounded Azov defender evacuated out of the Azovstal plant. pic.twitter.com/Jf3Kn6s3Vt
— ТРУХАEnglish (@TpyxaNews) May 16, 2022
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni, potrivit agenției de presă RIA Novosti, că a început evacuarea soldaţilor ucraineni grav răniţi din oţelăria Azovstal, scrie CNN.
Ucraina nu a făcut până acum nicun anunț cu privirea la evacuarea soldaţilor grav răniţi care sunt blocați în interiorul uriașului complex industrial.
”Pe 16 mai, în urma negocierilor cu reprezentanţii militarilor ucraineni blocaţi pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, s-a ajuns la un acord privind evacuarea răniţilor”, a precizat Ministerul rus al Apărării.
În prezent, în zona combinatului a fost instituit un armistițiu şi a fost deschis un coridor umanitar, prin care militarii ucraineni răniţi sunt transportaţi la o unitate medicală din orașul Novoazovsk, aflat pe teritoriul autointitulatei Republici Populare Doneţk, în vederea acordării serviciilor medicale, a mai transmis ministerul rus al Apărării.
Novoazovsk se află la aproximativ 40 de kilometri de Mariupol. Oficialii ruși nu au precizat câte persoane vor fi evacuate.
Autoritățile ucrainene spun că aproximativ 1.000 de soldaţi, inclusiv 600 răniţi, se află în prezent blocaţi în interiorul uzinei siderurgice Azovstal.
Pe de altă parte, Regimentul Azov, batalion ai cărui militari se află încă în combinat, au transmis, pe canalul oficial de Telegram, un mesaj în care afirmă că „timp de 82 de zile, am executat ordinul, în ciuda tuturor dificultăților, am obligat forțele copleșitoare ale inamicului să se retragă și am permis armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal și să primească un număr mare de arme din țările partenere”.
About the situation at the #Azovstal plant from Denys Prokopenko, commander of the #AZOV regiment. For military reasons, we can not add anything more to his words. Stay tuned for updates on our page. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/mIWGCGrRm3
— Ukrainian Struggle Centre ?? (@UA_struggle) May 16, 2022
Mai multe detalii: Primele imagini cu luptătorii răniți evacuați din combinatul Azovstal. Mesajul Regimentui Azov
21:4816-05-2022
Țările baltice susțin decizia “istorică” a Suediei și Finlandei de aderare la NATO
Miniștrii afacerilor externe din Letonia, Estonia și Lituania s-au arătat de acord cu intenția Suediei și Finlandei de a solicita aderarea la NATO, relatează CNN.
Într-o declarație comună publicată luni, cei trei miniștri de externe au catalogat deciziile statelor nordice drept “istorice” și au afirmat că vor “face tot ce este necesar pentru a ajuta ambele țări”.
“Suntem încrezători că atât Suedia, cât și Finlanda vor contribui la unitatea, solidaritatea, coeziunea și forța Alianței și a întregului spațiu transatlantic, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este din ce în ce mai complex”, scrie în declarația comună a miniștrilor de externe ai statelor baltice.
Miniștrii au adăugat că aderarea Suediei și Finlandei “va spori considerabil securitatea în regiunea Mării Baltice” și “va deschide noi perspective pentru formatele de cooperare între țările nordice și baltice și alte formate de cooperare regională în materie de apărare și securitate”.
“Ne angajăm să promovăm ratificarea rapidă a protocoalelor de aderare odată ce acestea vor fi semnate”, mai scrie în declarația comună a celor trei oficiali guvernamentali.
https://ift.tt/YoM9EBZ
Comentarii
Trimiteți un comentariu