Oficial FMI: Europa se poate descurca fără gazul rusesc timp de şase luni

Avertismentul a fost lansat vineri de Alfred Kammer, șeful Departamentului european al FMI, într-un interviu pentru agenția France-Presse, scrie The Guardian. Potrivit acestuia, o pierdere totală a livrărilor de gaze și petrol din Rusia ar putea costa Uniunea Europeană trei procente din PIB, în funcție de gravitatea iernii.

Europa se poate descurca fără gazul rusesc timp de șase luni, dar dincolo de această perioadă, impactul economic ar fi sever, a declarat Alfred Kammer, șeful Departamentului european al FMI, a declarat el într-un interviu acordat France-Presse, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

“În primele șase luni, Europa poate face față unei astfel de opriri, prin existența unor surse alternative de aprovizionare și prin utilizarea depozitelor existente. Cu toate acestea, dacă această întrerupere a gazului ar trebui să dureze până în timpul iernii și pe o perioadă mai lungă, atunci ar avea efecte semnificative asupra economiei europene”,

Fondul Monetar Internațional estimează că o pierdere totală a livrărilor de gaze și petrol din Rusia ar putea costa Uniunea Europeană trei procente din PIB, în funcție de gravitatea iernii.

Germania ar pierde 5% din PIB

“PIB-ul real al Germaniei ar putea fi cu până la 5% sub previziuni” în cazul unei opriri, voluntare sau forţate, a importurilor de gaz rusesc, ceea ce ar echivala cu o scădere a producţie naţionale germane cu 180 de miliarde de euro, menţionează Banca Centrală a Germaniei în raportul său economic lunar pentru aprilie, conform Agerpres.

Într-un asemenea scenariu, economia germană ar putea intra în recesiune, în timp ce inflaţia ar creşte cu 1,5% în 2022 şi cu 2% în 2023 faţă de valorile prognozate.

La începutul lunii aprilie, guvernul Lituaniei a anunțat că a oprit toate importurile de gaz rusesc, pe care l-a numit „toxic”. “Dacă noi putem face asta, o poate face și restul Europei!”.

“Consumatorul poate acţiona acum”

“Nu există o singură opțiune, care să aibă un impact mare, dar o mulțime de măsuri mai mici vor avea un impact mai mare”, a spus reprezentantul FMI, inclusiv prin găsirea de furnizori alternativi, ceea ce unele țări au început deja să facă.

Consumatorii au, de asemenea, un rol important de jucat, iar guvernele pot sensibiliza populația prin “campanii publice de reducere a consumului de energie”. “Consumatorul poate acționa acum”, a spus el, iar reducerea consumului înseamnă că se poate stoca mai mult combustibil în cazul în care aprovizionarea este întreruptă.

Deși războiul din Ucraina a încetinit brusc creșterea economică, Kammer a spus că “nu va deraia redresarea” și nu se așteaptă la o recesiune la nivel european.

Principalele economii din zona euro, cu excepția Spaniei, vor fi “slabe în 2022” și vor înregistra un trimestru sau două de creștere aproape de zero sau chiar o recesiune tehnică cu două trimestre negative. Dar FMI se așteaptă ca aceste economii să își revină în a doua jumătate a acestui an.

Reprezentantul FMI a vorbit şi despre cei peste 5 milioane de refugiaţi ucraineni. “Unii dintre acești refugiați vor rămâne în Europa, sunt sigur de asta”, a declarat Kammer, care a precizat că acest lucru ar putea fi “o binecuvântare” pentru țările care se confruntă cu o populație îmbătrânită și cu o lipsă de forță de muncă.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


https://ift.tt/euIdgAf

Comentarii