LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 58 | Doar 79 de persoane, evacuate joi din Mariupol. Situația de la uzina Azovstal e „aproape de o catastrofă”

Atacurile ruse continuă în mai multe zone din Ucraina. În sud-est, rușii au preluat controlul asupra orașului Rubijne din regiunea Luhansk, iar în Mariupol, situația continuă să fie critică. Azovstal e „aproape de o catastrofă”, spune proprietarul uzinei, care confirmă că sunt peste 1.000 de civili în combinatul înconjurat de armata rusă, iar resursele de hrană și de apă „tind să se epuizeze”. Primarul din Mariupol a transmis că evacuarea civililor care se adăpostesc în combinat nu e posibilă. Din orașul asediat au reușit să iasă joi, cu trei autobuze, numai 79 de persoane.

21 Apr – Acum 8 ore
21-04-2022

Expert militar: „Următoarele săptămâni sunt critice”

Expertul militar Justin Cramp a explicat pentru BBC că mersul războiului din Ucraina depinde de ce se întâmplă în Donbas în următoarele două, trei săptămâni.

„Următoarea perioadă de timp e critică, decisivă. De luptele care se dau pentru Donbas depinde dacă Ucraina va obține pacea sau un armistițiu ori dacă războiul se va transforma într-unul de uzură”, a declarat el.

Cramp crede că Putin va lua o decizie după ce va vedea cum se descurcă forțele ruse în estul Ucrainei; dacă acestea vor cuceri teritoriul, va căpăta curaj și va trimite din nou armata să cucerească alte orașe, precum Harkovul sau chiar Kievul.

„Încă sunt trupe ruse la nord de Kiev, în Belarus, și sunt acolo cu un motiv. Putin nu a renunțat la ideea de a cuceri capitala, însă dacă eșuează în Donbas și înregistrează pierderi mari în rândul soldaților, va fi dificil să mai facă asta”, spune expertul militar.

21 Apr – Acum 8 ore
21-04-2022

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună ca asistență externă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi, 21 aprilie, într-un mesaj adresat unui forum al Băncii Mondiale, că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună ca asistență financiară pentru a compensa pierderile economice suferite din cauza războiului, relatează CNN și BBC.

Liderul de la Kiev a afirmat și că fiecare țară trebuie să fie pregătită să rupă toate relațiile cu Rusia și că Moscova ar trebui să fie „imediat” exclusă din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială.

Totodată, el a acuzat Rusia că „folosește metode agresive pe piețele mondiale în timp ce lupta în acest război” și că „armata rusă are ca scop distrugerea tuturor obiectivelor din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață. Acestea includ gări, depozite de alimente și rafinării de petrol”.

De asemenea, Zelenski a spus că prin invadarea Ucrainei, Rusia amenință aprovizionarea globală cu alimente, în condițiile în care blocada impusă asupra orașelor portuare ucrainene de la Marea Neagră a făcut imposibil ca țara să exporte provizii de alimente, precum grâul, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor în zone care se bazează pe exporturile de cereale din Ucraina, cum ar fi Africa de Nord.

21 Apr – Acum 9 ore
21-04-2022

Forțele ruse au capturat joi 42 de sate din estul regiunii Donețk, anunță un oficial ucrainean

Trupele Rusiei au capturat joi, 21 aprilie, 42 de sate din estul regiunii Donețk, dar forțele Ucrainei le-ar putea lua înapoi, a declarat Olena Symonenko, consilier al șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

”Astăzi 42 de sate au fost adăugate pe lista celor care au fost ocupate. Acest lucru este în detrimentul regiunii Donețk. Asta s-a întâmplat astăzi, dar s-ar putea ca forțele noastre să le recâștige mâine”, a declarat Symonenko pentru televiziunea națională ucraieană.

21 Apr – Acum 9 ore
21-04-2022

Secretarul Trezoreriei SUA, după ce a părăsit reuniunea G20 cu Rusia: Relaţiile cu Moscova nu pot decurge normal

”Relaţiile cu Rusia nu pot decurge în mod normal în ceea ce priveşte participarea sa la forumurile globale unde ţările se întâlnesc pentru a aborda provocări comune”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, referindu-se la faptul că, împreună cu alţi miniştri de Finanţe, a părăsit, miercuri, o şedinţă cu uşile închise a G20 atunci când ministrul rus a luat cuvântul, relatează CNN, potrivit News.ro.

Yellen a catalogat atitudinea Rusiei drept una ”ofensatoare pentru normele internaţionale”.

”Cred că participarea la aceste forumuri necesită un angajament din partea ţărilor de a se supune normelor şi valorilor fundamentale care stau la baza cooperării internaţionale. (…) Decizia mea, împreună cu cea a altora, de a pleca când ministrul rus de Finanţe a luat cuvântul, a fost ca să clarificăm faptul că atitudinea Rusiei… este atât de ofensatoare pentru normele internaţionale încât nu suntem dispuşi să permitem Rusiei să participe sau să ascultăm ce au de spus ruşii”, a explicat Janet Yellen.

21 Apr – Acum 9 ore
21-04-2022

Putin dezinformează când spune că Mariupolul a fost ”eliberat”, potrivit Washingtonului

Oficialii SUA au catalogat drept ”dezinformare” afirmația președintelui rus Vladimir Putin că forțele sale au „eliberat” orașul-port Mariupol, relatează Reuters.

”Înțelegem că forțele Ucrainei continuă să reziste și există toate motivele să credem că spectacolul președintelui Putin și a ministrului său al Apărării pentru mass-media, pe care am l-am văzut în ultimele ore, este încă o dezinformare din scenariul lor”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, într-un briefing de presă de joi după-amiază.

Vladimir Putin a susținut că forțele ruse au ”eliberat” Mariupolul deși ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a admis că trupele Moscovei încă se luptă cu cele ucrainene ascunse în uzina Azovstal.

21 Apr – Acum 9 ore
21-04-2022

Oficiali occidentali: Putin e încă în poziția de a câștiga în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar putea câștiga în continuare în Ucraina, deși nu și-a atins obiectivele de dinainte de război, au declarat joi oficiali occidentali, citați de Reuters.

„Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale de dinainte de război, dar este încă în poziția de a câștiga”, a spus un oficial, sub protecția anonimatului.

El a adăugat că succesul Rusiei ar putea fi legat de consolidarea controlului rus asupra regiunii Donbas și de crearea unui pod terestru către Crimeea, precum și de ceea ce el a numit – ”în cel mai rău caz” – un nou atac asupra Kievului.

Oficialul a precizat însă că în ciuda acestor posibile rezultate, invazia în Ucraina rămâne ”o gafă strategică” a Rusiei, având în vedere pierderile substanțiale suferite de armata Moscovei, rezistența trupelor ucrainene și modul în care războiul a schimbat arhitectura de securitate a Europei în defavoarea Rusiei.

Un alt oficial a vorbit despre faptul că Rusia a început să gestioneze unele dintre problemele de care s-a lovit la începutul invaziei.

„Comanda și controlul au devenit mai eficiente… este clar că sunt mai deștepți în ceea ce privește modul în care folosesc UAV-urile (dronele – n.r.) și le integrează în forțele lor pe măsură ce avansează și cum folosesc artileria. (…) Nu i-am văzut încă îmbunătățind modul în care manevrează, deși atunci când își aduc forțele în luptă sunt puțin mai uniți”, a mai spus oficialul.

21 Apr – Acum 10 ore
21-04-2022

Proprietarul uzinei siderurgice Azovstal spune că situația de acolo este „aproape de o catastrofă”

Yuriy Ryzhenkov, CEO-ul Metinvest Holding, compania care deține combinatul de oțel Azovstal din Mariupol, a declarat pentru CNN că situația de la uzină este „aproape de o catastrofă”.

„Când a început războiul, aveam stocuri destul de bune de hrană și apă în adăposturile anti-bombe și în facilitățile de la fabrică, astfel încât, pentru o perioadă de timp, civilii au putut să le folosească și, practic, să supraviețuiască. Din păcate, toate tind să se epuizeze, în special mâncarea și produsele pentru necesități zilnice. Cred că acum este aproape de o catastrofă acolo”, a spus Ryzhenkov.

Proprietarul uzinei a precizat că proviziile erau suficiente pentru două sau trei săptămâni, dar au trecut aproape opt săptămâni de când orașul este asediat, adăugând însă că cei care se află acolo „nu s-au dat bătuți”.

Ryzhenkov a mai spus că a fost înființată o linie telefonică pentru toți angajații uzinei siderurgice Azovstal și, până acum, aproximativ 4.500 dintre ei au fost contactați, însă despre alți 6.000 încă nu se știe nimic.

„Sper că sunt încă în viață, sperăm că sunt ok și sperăm că vor ieși și le vom putea oferi tot confortul necesar”, a mai spus el.

„Întreprinderile noastre nu vor funcționa sub ocupația rusă. (…) Desigur, rușii pot încerca să repornească fabricile, dar să vedem dacă reușesc asta, mă îndoiesc foarte mult”, a adăugat Yuriy Ryzhenkov.


https://ift.tt/H8yvlxA

Comentarii