Cine este vicepreședintele Gazprombank care a fugit din Rusia pentru a lupta de partea Ucrainei: „Nu Putin ucide ucraineni și violează femei. Poporul rus o face”
„Vreau să-mi spăl trecutul rusesc”, și-a explicat decizia de a se alătura Apărării Teritoriale din Ucraina fostul vicepreședinte al Băncii Gazprom, Igor Volobuev, notează site-ul independent rusesc Meduza.
Igor Volobuev se află acum la Kiev, de unde a acordat un interviu mai multor publicații, preluat de Meduza. Fost vicepreședinte al Gazprombank, bărbatul nu a dorit să dezvăluie cum a reușit să intre în Ucraina cu pașaportul rusesc. S-a limitat la a declara că a fost un proces dificil, pentru care a fost nevoit să treacă mai întâi prin Turcia, Letonia și Polonia.
Volobuev a povestit că s-a născut în orășelul ucrainean Ohtîrka, iar acum a hotărât să revină în Ucraina pentru „a-și apăra patria cu arma în mână”.
„Nu pot duce o viață bună, în timp ce rudele și prietenii mei sunt în pericol”
În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, bancherul și-a făcut o promisiune: că va merge la război dacă tancurile rusești vor ajunge în orașul său natal. Pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, fostul manager de top și-a respectat promisiunea: și-a făcut bagajele și a părăsit Rusia.
Nu mai puteam rămâne în Rusia. Sunt etnic ucrainean, nu mai puteam privi de pe margine ce face Rusia cu patria mea. Reîntoarcerea mea în Ucraina este pocăința mea, vreau să-mi spăl trecutul rusesc.
Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank:
„Vreau să rămân în Ucraina până la victorie. Nu pot duce o viață bună, în timp ce tatăl meu, care locuiește în continuare în Ohtîrka, este în pericol de a fi ucis, când rudele, cunoștințele și prietenii mei sunt uciși”, a declarat Volobuev.
„Îmi este rușine și mă voi căi pentru tot restul vieții”
Fostul bancher Gazprom a numit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei o crimă internațională și i-a indicat drept vinovați atât pe președintele Vladimir Putin, cât și pe cetățenii ruși care acceptă situația.
„Pentru că nu Putin ucide ucraineni, nu Putin fură vasele de toaletă din casele ucrainenilor, nu Putin violează femeile ucrainene. Poporul rus o face. Și eu, deși ucrainean după naționalitate, port o responsabilitate pentru ce se întâmplă. Îmi este rușine și mă voi căi pentru tot restul vieții”, a spus Volobuev.
Volobuev a părăsit Rusia pe 2 martie, fără să spună cuiva. N-a durat mult până când rușii și-au dat seama că se află în Ucraina.
<strong>În Rusia, Volobuev este suspectat că „vinde secrete despre fabricile Gazprombank”. Nu se știe încă dacă i s-a deschis și un dosar penal. </strong>
Cine conduce războiul informațional rusesc
Volobuev crede că războiul dintre Rusia și Ucraina durează de 20 de ani și a început cu presiuni economice. „Scopul a fost ca Ucraina să depindă în totalitate de gazul rusesc, așa cum se întâmplă cu Belarusul. Trebuie să recunosc că am participat la aceste războaie când lucram la Gazprom. Primul război al gazelor a fost la începutul anilor 2005-2006, al doilea – în 2008-2009.”
În timpul acestor războaie, potrivit fostului manager de top, Ucraina a fost discreditată în ochii consumatorilor europeni, cărora li s-a spus că nu este un furnizor de încredere. Acest lucru a permis Rusiei și Gazprom să ofere rute de aprovizionare care ocolesc Ucraina.
Volobuev susține că războiul informațional împotriva Ucrainei a fost condus de Alexei Gromov, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse. „Gromov este omul din umbră care gestionează politica informațională în Federația Rusă și în special politica informațională a Gazprom. Am primit sarcini de la secretarul de presă al Gazprom, Sergei Kuprianov”, a spus fostul vicepreședinte al Gazprombank.
Gazprom nu a fost un generator de idei, a fost un executor, iar toate ordinele au venit de sus.
Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank:
Volobuev înțelege și că nu este binevenit în Ucraina și s-ar putea să nu fie acceptat. „Dacă oamenii mă vor scuipa în față, voi ști de ce o fac și voi accepta asta. O merit”, conchide fostul bancher.
https://ift.tt/NJvLYdX
Comentarii
Trimiteți un comentariu