Ce află locuitorii republicii separatiste Transnistria de la televizor, așteptându-i pe ruși: „Să oprim atacurile teroriste ale naziștilor pe teritoriul nostru”

Rusia a anunțat că vrea să ajungă în Transnistria. După ce au avut loc o serie de explozii în regiunea separatistă, la Moscova și în Donbas, se discută activ despre extinderea „operațiunii speciale militare”. Pregătirea a fost deja făcută, la televizor, chiar acolo unde vrea să invadeze armata lui Vladimir Putin. Cum arată, zi de zi, această pregătire?

Este a doua analiză a Libertății referitoare la felul în care propaganda Kremlinului acționează în teritoriile care îi sunt loiale. După versiunea la care sunt expuși cecenii la Grozny TV, astăzi prezentăm versiunea arătată la televizor oamenilor din Transnistria.Ca și în cazul cecenilor, unde Kadîrov e omniprezent la TV ca un erou, în cazul Transnistriei este elogiat permanent pe canalul de stat președintele „Nisterniei”, Vadim Krasnoselski. La rostirea numelui și apariția figurii unui singur om mai vibrează la fel crainicii din Tiraspol: Vladimir Putin.

Libertatea a urmărit, pe parcursul mai multor zile, emisiunile postului de televiziune Pervyi Pridnestrovkyi (Primul Post Nistrean) din Tiraspol, pentru a afla ce văd locuitorii autoproclamatei republici Transnistria la televizor. 

În ce realitate trăiesc oamenii de acolo? Ce văd ei: reclame, ediții de știri, emisiuni culturale și sportive.

Explozii în Transnistria

Atacurile asupra sediului serviciului de securitate de la Tiraspol și exploziile din republica autoproclamată au fost prezentate la principalul post de televiziune din Transnistria ca o serie de provocări organizate de forțe străine.  

A fost citat vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru Comunitatea Statelor Independente, Kostiantin Zatulin, care a declarat că „vor urma și alte provocări. Ei vor să-i facă pe nistreni să părăsească republica”.

„Ei vor să ne speriem”, „ei vor să aducă războiul în țara noastră”, au susținut la TV locuitorii republicii autoproclamate. Nici prezentatori TV, nici oamenii intervievați nu au menționat concret cine sunt „ei”.

Politologul Andrei Safonov, membru al așa-zisului Parlament din Transnistria, a dat vina pe provocatorii care vor să nu fie pace pe Nistru. „Este o încercare de a bloca misiunea de pacificare”, a spus Safonov.

Revista presei străine include exclusiv mass-media din Rusia

Jurnaliștii postului de televiziune Pervyi Pridnestrovkyi au analizat la rubrica „Revista presei străine” ce scrie mass-media din străinătate despre exploziile din Transnistria. Aflăm că toată presa străină este solidară cu Tiraspolul. Este vorba de RIA Novosti, TASS, Sputnik, Russia 24, Russia 1 și altă presă guvernamentală rusă, citată drept „foarte îngrijorată de soarta păcii din Transnistria”. Practic, revista presei străine este revista presei guvernamentale ruse și a unor bloguri finanțate de Kremlin.

„Cod roșu” antiterorist împotriva naziștilor

În Transnistria a fost introdus și un „cod roșu” antiterorist după ce s-au produs explozii în Tiraspol și în localitățile Maik și Parcani. Școlile au fost închise, în orașe au apărut puncte de control, fiind mobilizată miliția pentru a nu permite comiterea unor alte acte teroriste de către anonimii „ei”. 

Răspunsul la întrebarea cine sunt „ei” a venit la un moment dat de la Moscova. Șeful așa-zisei reprezentanțe oficiale a Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, a declarat că s-a consulat cu partenerii ruși și a ajuns la concluzia că este „o provocare nazistă”, care indiscutabil va fi blocată. „Nu vom permite naziștilor să-și bată joc de noi”, a spus Manakov.

Bună dimineața, popor nistrean!

Pregătirea a fost deja făcută, la televizor, cu mult timp înainte. Libertatea a urmărit cum au arătat programele TV din Transnistria. S-a nimerit să fie chiar săptămâna de dinainte de explozii. 

De dimineață până seara, cele mai rostite cuvinte de jurnaliștii și invitații emisiunilor postului de televiziunea de la Tiraspol sunt „republica” și „poporul nistrean”. Emisiunea matinală, de la 6.30, începe cu un salut voios: „Bună dimineața, Transnistria și popor nistrean!”.

La emisiunea matinală se discută despre prietenia exemplară dintre etniile conlocuitoare din Transnistria, despre statul prosper și prietenos cu toți. Din când în când este citat – chiar din zori – liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vadim Krasnoselski. Invitații formatului TV matinal sunt medici, sportivi, fotografi, agricultori care îi spun „bună dimineața” întregului „popor nistrean”.

Vadim Krasnoselski, la alegerile prezidențiale din decembrie 2021, în Tiraspol | Foto: Profimedia

Republica Moldova luptă împotriva istoriei „eliberatorilor”

Emisiunea „Cum a fost” pune în discuție actualitatea politică din Republica Moldova și Transnistria. După ce Parlamentul de la Chișinău a votat un amendament la Codul Contravențional prin care se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z”, precum și panglica negru-oranj „Sfântul Gheorghe” -, televiziunea din Tiraspol a difuzat o serie de emisiuni care acuză Chișinăul că atacă memoria istorică a „poporului nistrean”.

Jurnaliștii din Transnistria au comentat zi de zi protestele de la Bălți și Găgăuzia. La ele au participat cu precădere persoane în vârstă, care au manifestat împotriva „acestei crime” a regimului de la Chișinău. 

La postul TV din Transnistria nu se spune nimic despre această panglică negru-oranj ca unul dintre simbolurile armatei ruse în Ucraina, afișate chiar de armată, ci doar despre semnificația tradițională a ei din perioada războiului ruso-nazist.

Jurnaliștii de la Pervyi Pridnestrovkyi din Tiraspol au discutat cu oameni din Transnistria și Găgăuzia care au acuzat autoritățile de la Chișinău că luptă împotriva istoriei, că ignoră faptele eroice ale „eliberatorilor sovietici”. Pe post, oamenii au invitat pe toți să sărbătorească cu mare fast Ziua Victoriei la Tiraspol, în data de 9 mai.

Panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă de ziua de naștere a lui Adolf Hitler

Emisiunile televiziunii din Tiraspol menționau că în Republica Moldova, Estonia și Lituania panglica „Sfântului Gheorghe” a fost interzisă concomitent, legile intrând în vigoare la 20 aprilie, de ziua de naștere a lui Adolf Hitler.

Practic, suprapunerea susține narațiunile Rusiei despre neonazismul din unele foste state sovietice (Ucraina, Republica Moldova și Statele Baltice).

Diverși politologi și experți necunoscuți publicului din Occident au apreciat deciziile unor state de a interzice panglica „Sfântului Gheorghe” ca fiind greșite, îndreptate împotriva oamenilor care le-au eliberat de fasciști. Unii declarau că locuitorii Chișinăului au uitat cum au fost eliberați de armata sovietică de sub jugul naziștilor, iar acum, autoritățile moldovenești au devenit marionetele statelor din vest.

Un segment despre interzicerea panglicii „Sf. Gheorghe” în Republica Moldova, captură de pe canalul YouTube al postului Pervyi Pridnestrovkyi

Știrile „în limba moldovenească” sunt aceleași din limba rusă

„Bine v-am găsit la știrile în limba moldovenească” – așa începe emisiunea „Cum a fost”, în timpul căreia numele oaspeților, orașelor și titlurile știrilor sunt scrise cu caractere chirilice.

Ediția de știri oferă vorbitorilor de „limba moldovenească” (diferită de cea română din punctul de vedere al Tiraspolului) știri în limba lor maternă, care sunt o traducere cuvânt cu cuvânt a ediției în limba rusă.

Știrile în limba română, numită „moldovenească”, relatează despre viziunile strategice ale președintelui Vadim Krasnoselski, despre „Nistrenia” care nu acceptă fascismul Chișinăului și despre tradițiile de Paști.

La sfârșitul emisiunii, un preot le povestește „locuitorilor republicii” despre importanța postului și evlaviei în aceste clipe dificile pentru „poporul nistrean”.  

Chișinăul vrea să distrugă „republica independentă”

Pervyi Pridnestrovkyi difuzează și un program în limba ucraineană. Edițiile informative, indiferent de limba programului, transmit publicului mesaje despre Transnistria sau „Nistrenia” ca despre o cetate asediată.

Vadim Krasnoselski, eroul principal al tuturor știrilor, le spune studenților în universități, medicilor în spitale, muncitorilor la uzine și profesorilor în școli că Republica Moldova vrea să distrugă „Nistrenia”.

Narațiunile oficiale ale Tiraspolului privind negocierile cu Republica Moldova se aseamănă cu cele ale Moscovei când se discuta despre acordul de la Minsk pentru reglementarea conflictului din Donbas.

Vadim Krasnoselski, dreapta, alături de ministrul rus al apărării, Sergei Șoigu, într-o vizită din 2019 la muzeul fortăreței din Bender, în apropiere de Tiraspol | Foto: Profimedia

Chișinăul este acuzat că mimează discuțiile, că nu vrea pace și cooperare cu Tiraspolul. 

Krasnoselski declară că Republica Moldova a ales să construiască o identitate românească și să calce în picioare celelalte culturi, în timp ce „poporul nistrean” este unul multinațional și tolerant. 

„Nu vom permite extinderea fascismului și a nazismului”, susține liderul autoproclamat de la Tiraspol.

Oamenii vor muri de foame și vor rămâne fără medicamente

Diverse discuții difuzate de postul de televiziune din Transnistria sunt construite după principiul „să dăm vina pe Chișinău”. Moldova este acuzată că nu permite TIR-urilor cu medicamente să ajungă în republica autoproclamată, fără să se specifice că liderii din Transnistria nu vor să respecte reglementările vamale și legislația Chișinăului.

Republica Moldova este chipurile indiferentă față de locuitorii „Nistreniei”, vrea să lasă bătrânii și invalizii fără medicamente și fără produse alimentare.

Este invocat argumentul că oamenii din Transnistria au dreptul la acces la medicamente și alimente din Republica Moldova.

Nistrenii sunt independenți și liberi, au un stat aparte, dar din motive necunoscute, cer niște libertăți și drepturi de la Chișinău, capitala unui alt stat. Zilnic este discutat subiectul relațiilor cu statul vecin, Republica Moldova.

Mii de refugiați din Ucraina, în Transnistria

Postul de televiziune din Transnistria relatează despre refugiații care au sosit din Ucraina (peste 31.000), despre copiii ucraineni din școlile și grădinițele autoproclamatei republici și despre accesul celor care au fugit din calea acțiunilor militate la vaccinuri anti-COVID.

Jurnaliștii de la Tiraspol ocolesc cuvânt „război” când vine vorba despre Ucraina. Se spune despre „operațiunea specială a Rusiei”, despre „situația complicată” sau despre „criza din Ucraina”.

Războiul din Ucraina este analizat în următoarea matrice: Rusia desfășoară o operațiune militară specială, iar Ucraina a decretat legea marțială și starea de război. De aceea, rezultă că Ucraina este cea care a inițiat războiul.

Șerif Tiraspol și dedicații muzicale

Echipa de fotbal Șerif Tiraspol este vedeta principală din afara politicii a „poporului nistrean”. Antrenamentele, meciurile, victoriile și discuțiile despre acest club de fotbal sunt omniprezente la postul de televiziune, finanțat de autoproclamata administrație de la Tiraspol.

După știrile negative de la televizor, la adresa Moldovei și a Occidentului, apar imediat informații despre Șerif, care „îndulcesc” realitatea cruntă din „Nistrenia”. Șerif îi bate pe toți în campionat și este „cel mai bun din ambele state de pe Nistru”.  

Imagine din timpul meciului Sheriff Tiraspol vs Real Madrid, din 24 noiembrie 2021 | Foto: Profimedia

De asemenea, de două pe zi este difuzată o emisiune de dedicații muzicale „Muzikalnii privet”. Muzica rusă locală și cea din Federația Rusă este cea mai solicitată și difuzată pentru „locuitorii republicii”.

Chemare la rugăciune și la shopping local

Între știri despre politică, sport și economie, apar interviuri cu preoții ortodocși, aflați în subordinea clericală a Patriarhiei de la Moscova, care le povestesc nistrenilor despre post, despre sărbători, despre tradiții, despre război ca „o consecință a păcatelor noastre”.

În privința publicității, ea este improvizată. Calitatea este la nivelul de acum 30 de ani din România, în cel mai bun caz. Se promovează magazinele cu materiale de construcții, de la fabricile locale, de la cofetăriile și brutăriile din Bender sau Tiraspol.

În smerenie și discernământ preoțesc, cu sufletul conectat la memoria eliberatorilor sovietici, cu pumnii strânși pentru victoria clubului Șerif Tiraspol, locuitorii Transnistriei sunt rugați de autoritățile autoproclamate să fie uniți și să nu permită fascismului și nazismului să le acapareze mințile. Și apoi a venit explozia.

Un afiș cu portretul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, pe o stradă din Tiraspol | Foto: Profimedia


https://ift.tt/uNweJkW

Comentarii