Un cunoscut jurnalist rus e cercetat pentru „relatări false”, după ce a scris despre bombardamente din Ucraina. Ce pedeapsă riscă

Procurorii ruși au anunțat marți că au deschis dosar penal pe numele unui cunoscut jurnalist care că a afirmat că armata Moscovei a bombardat în mod deliberat o maternitate din orașul ucrainean asediat Mariupol, relatează publicația independentă The Moscow Times.

Alexander Nevzorov este primul reporter politic și comentator proeminent care e cercetat pentru răspândirea de informații „false” despre armata rusă în conformitate cu noua legislație, introdusă după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Anunțul Comitetului de Investigație a venit în cea de-a 27-a zi a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina, un război care a provocat mii de decese și a strămutat aproximativ 10 milioane de oameni.

„Nevzorov a publicat informații false despre bombardarea de către forțele armate ale Rusiei a unei maternități din orașul Mariupol”, se arată într-un comunicat.

„Relatările au fost însoțite de fotografii neconforme cu realitatea ale civililor afectați de bombardamente”, au spus anchetatorii, adăugând că imaginile au fost publicate pentru prima dată de presa ucraineană.

Anchetatorii au mai spus că încearcă să stabilească locul unde se află Nevzorov, întrucât se speculează că nu este în Rusia. În vârstă de 63 de ani, acesta este jurnalist și fost membru al parlamentului.

Săptămâna trecută, anchetatorii au deschis un dosar penal și împotriva Veronikăi Belotserkovskaya, un blogger și editor rus care locuiește în Franța, pentru că a răspândit informații „false” conform cărora forțele armate ruse vizează civili ucraineni, inclusiv copii.

După declanșarea invaziei, Rusia a adoptat o lege care pedepsește răspândirea de informații „false” despre războiul Kremlinului din Ucraina cu până la<a href=”https://ift.tt/9HsEK3k; target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”> 15 ani de închisoare. </a>Autoritățile ruse au interzis folosirea termenilor „război” sau „invazie” și insistă pentru „operațiune militară specială”.

Aproape toate instituțiile mass-media independente în limba rusă, inclusiv site-ul de știri Meduza și postul de radio de Ecoul Moscovei, cu o lungă prezență în spațiul media din Rusia, au fost blocate sau închise. Facebook, Instagram și Twitter au fost interzise și accesul la posturi de știri străine, inclusiv BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă a fost restricționat.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


https://ift.tt/xhOb5L1

Comentarii