Simboluri ale păcii, proiectate pe fațada Teatrului Național la o zi după ce conducearea instituției a fost acuzată că a interzis mesajele de susținere pentru Ucraina

Un videoclip care conține simboluri ale păcii și mesaje de solidaritate cu Ucraina a fost proiectat sâmbătă seară pe fațada Teatrului Național din București. Timp de două ore și jumătate, pe peretele clădirii au apărut lucrări ale unor artişti vizuali internaţionali, ca parte a campaniei de solidaritate ”Enlightenment – ArtistsUnitedforPeace”, potrvit Agerpres. Evenimentul are loc în contextul acuzațiilor că doi actori au fost împiedicați de conducerea Teatrului să transmită un mesaj de susținere pentru Ucraina.

În această seară, între orele 20.30 și 23.00, pe fațada Teatrului Naţional au putut fi văzute lucrările unor artiști vizuali, precum și mai multe desene realizate de copii din Ungaria şi Italia.

”Proiectăm pe fațada Teatrului «Ion Luca Caragiale» lucrările a peste 35 de artiști vizuali din întreaga lume, care subliniază, prin forța lor creatoare, eforturile comune de a menține speranța printr-un mesaj de iubire, solidaritate și susținere. România, S.U.A., Mexic, Costa Rica, Marea Britanie, Belgia, Franța, Germania, Portugalia, Republica Cehă, Polonia, Norvegia, Italia, Ungaria, Australia, Japonia, Canada și Thailanda sunt doar câteva dintre țările în care va fi proiectată campania ENLIGHTENMENT în acest weekend”, se menționează într-un comunicat al Creart, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Muncipiului București.

Pe un fundal reprezentat de tricolorul României au fost proiectate mesaje precum ”Stop war, make art” (Opriță războiul, faceți artă) sau ”There is no way to peace, peace is the way” (Nu există nicio cale către pace, pacea este calea).

Evenimentul are loc la o zi după ce actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki au acuzat că la sfârșitul spectacolului „No Mans Land”, de vineri, 18 martie, ar fi vrut să transmită un mesaj, ținând în mâini steagurile României și Ucrainei, către colegii actori prinși în război, însă li s-a interzis acest gest de către conducerea TNB, reprezentată de directorul general interimar Mircea Rusu.

„Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris Mihai Călin pe Facebook. Într-un mesaj smilar, actorul Richard Bovnoczki s-a declarat întristat de întreaga situație.

Anterior, au existat polemici în cadrul TNB, după ce Mihai Călin a propus și ca pe clădire să fie proiectat steagul Ucrainei, lucru refuzat de directorul interimar.

„Pe TNB nu se poate pune (steagul Ucrainei) pentru că la 1918, pe 1 decembrie, oamenii de atunci au jurat că deasupra capului lor va flutura doar tricolorul României”, a explicat Mircea Rusu refuzul, într-o declarație pentru B1 TV, precizând că instituția poate oferi orice alt fel de ajutor pentru refugiații ucraineni.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: facebook.com/creartpmb


https://ift.tt/uxXvBUj

Comentarii