România ia primele măsuri împotriva unei companii rusești. Cine sunt oligarhii care controlează compania aeriană Aeroflot

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) blochează fondurile reprezentanței din România a companiei aeriane rusești Aeroflot, controlată indirect de oligarhii ruși Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov, potrivit HotNews.ro.

Decizia ANAF a fost luată în urma măsurilor restrictive aplicate de Regulamentul UE 269/2014.

Mikhail Igorevich Poluboyarinov este directorul general al OJSC Aeroflot. OJSC Aeroflot este cea mai mare companie aeriană din Federația Rusă. OJSC Aeroflot nu numai că furnizează servicii guvernului rus, dar generează și o sursă importantă de venituri pentru acesta. Aeroflot a operat zboruri ilegale către Crimeea ocupată.

El face parte din cercul apropiat al președintelui rus, fiind prezent la discuțiile cu Putin, privind sancțiunile care au urmat invaziei din Ucraina, potrivit Jurnalului oficial al UE.

De asemenea, acest lucru arată că este unul dintre oamenii de afaceri importanți, implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venit guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

Vitaly Savelyev este ministrul transporturilor din Rusia și membru al consiliului de administrație al Căilor Ferate ruse, numit de guvern. Este fostul director general al Aeroflot.

În octombrie 2021, când Rusia a concentrat forțe militare la frontiera cu Ucraina, precum și în Crimeea, Căile Ferate ruse, din al căror consiliu de administrație face parte dl Savelyev, au transportat personal militar și echipamente militare ale forțelor armate ruse.

Serghei Chemezov este unul dintre asociații apropiați cunoscuți ai președintelui Putin, împreună cu care a fost detașat la Dresda ca ofițer KGB. De asemenea, este membru al Consiliului suprem al „Rusiei Unite” și a profitat de aceste legături pentru a fi promovat în funcții de conducere ale unor întreprinderi de stat.

El este președintele Rostec, cea mai mare corporație de stat producătoare din domeniul apărării și din cel industrial din Rusia, care plănuiește să construiască centrale energetice în Crimeea.

În plus, Rosoboronexport, o filială a Rostec, a sprijinit integrarea întreprinderilor de apărare din Crimeea în industria de apărare din Rusia, consolidând astfel anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

De la declanșarea războiului, UE a luat mai multe măsuri împotriva Rusiei și a cetățenilor ruși direct implicați în luarea deciziilor care au legătură cu invazia din Ucraina.

A adăugat pe o listă neagră mai mulți afaceriști și oficiali ruși din cercul apropiat lui Putin, printre care și cei trei afaceriști care controlează Aeroflot și a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și de circulație pentru Federația Rusă.

Printre sancțiunile economice se numără eliminarea anumitor bănci rusești din serviciul de plăți interbancare SWIFT, interdicții comerciale cu privire la bunurile de lux, restricții pentru comerțul cu fier și oțel din UE spre Rusia, interzicerea Tranzacțiilor cu Banca Centrală rusă.

Restricții similare au fost aplicate și Belarusului.


https://ift.tt/ec0KsfG

Comentarii