EXCLUSIV. „În loc să-și închidă magazinele în Rusia, Leroy Merlin a decis să ne închidă gura în Ucraina” – interviu cu un manager din Kiev al companiei franceze

„Ne-au închis conturile de e- mail, ne-au blocat accesul la conturile corporative de Facebook, fiind create altele, dar fără să avem posibilitatea să interacționăm cu colegii noștri din UE” explică, pentru publicul românesc al Libertatea, Anatolyi Zelinskyy, manager de comunicare al filialei Leroy Merlin din Kiev.

Angajații filialei din Ucraina a rețelei de magazine Leroy Merlin sunt revoltați de decizia directorului general Philippe Zimmermann de a nu-și retrage activele din Rusia, susține unul dintre managerii din Ucraina, într-un interviu pentru publicul din România. 

Anatolyi Zelinskyy este manager de comunicare al filialei Leroy Merlin din Kiev

<strong>Rusia generează peste 18% din veniturile globale ale </strong><a href=”https://ift.tt/2n8oHLK; target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”><strong>Leroy Merlin</strong></a><strong>, comerciant de bricolaj prezent și în România.</strong>

După ce în Ucraina au fost publicate două petiții colective, una a angajaților magazinelor și alta națională, cu peste 15.000 de semnături, Leroy Merlin a început să blocheze toate căile de comunicare corporative ale angajaților ucraineni, spune Anatolyi Zelinskyy, manager de comunicare al filialei Leroy Merlin din Kiev.

Spune că una dintre mize e ca angajații ucraineni să nu discute cu colegii lor din Europa

Anatolyi Zelinskyy, manager de comunicare al filialei Leroy Merlin din Ucraina, a declarat pentru Libertatea că angajații ucraineni au fost izolați de către compania-mamă.

„Ne-au închis conturile de e-mail, ne-au blocat accesul la conturile corporative de Facebook, fiind create altele, dar fără să avem posibilitatea să interacționăm cu colegii noștri din UE. Website-ul nostru nu funcționa, telefoanele nu funcționau, noi interacționam cu clienții doar prin Facebook și Instagram”, a menționat Zelinskyy.

Conducerea Leroy Merlin din Franța a blocat conturile de Facebook și Instagram ale filialei din Ucraina, după ce pe ele au fost afișate  petițiile colective care solicitau închiderea magazinelor din Rusia. 

Din ce știu de la colegi, compania franceză are un contract cu Facebook și a reușit să ne blocheze.

Anatolyi Zelinskyy:

Colaboratorii Leroy Merlin din Kiev consideră că prin refuzul de a-și retrage activele din Rusia, rețeaua internațională de magazine de bricolaj de casă și grădină finanțează indirect armata lui Putin, care ucide militari și civili în Ucraina.

Managerul de comunicare al Leroy Merlin: „Noi am ajutat voluntarii”

Anatolyi Zelinskyy susține că Leroy Merlin nu mai poate să sprijine voluntarii sau militarii din Ucraina, pentru că toate canalele de comunicare sunt blocate.

Cu alte cuvinte, continuând să finanțeze indirect armata rusă, Leroy Merlin, vrând-nevrând, a blocat posibilitatea de a sprijini civilii pe teritoriul Ucrainei.

„Până a fi blocați pe Facebook și Instagram, noi am ajutat voluntarii, am oferit bunuri gratuite forțelor armate și civililor”, a spus Anatolyi Zelinskyy.

Directorul general Leroy Merlin: Nu pot să lăsăm în stradă 45.000 de angajați din Rusia

Într-un mesaj video pe LinkedIn, directorul general Leroy Merlin Philippe Zimmermann a declarat că peste 400 de refugiați, colaboratori și membri ai familiilor lor au fost cazați în Polonia și România cu sprijinul financiar al rețelei de magazine franceze.

„Nu există niciun motiv să condamnăm echipele noastre din Rusia, pentru acest război care nu a fost declanșat de ele. Nu putem renunța la 45.000 de angajați care reprezintă peste 100.000 de persoane din familiile lor”, a spus directorul general.

<strong>Philippe Zimmermann a mai menționat că închiderea magazinelor nu este un pas juridic întemeiat, este unul iresponsabil și că „nu există motive să nu mai fim utili rușilor, care au nevoie de reparații, termoizolare, siguranță, protecție și iluminarea caselor”.</strong>

În timp ce Leroy Merlin are grijă de securitatea rușilor, ucrainenii sunt uciși de armata lui Putin.

Angajații filialei ucrainene a rețelei Leroy Merlin consideră că declarația directorului general este una cinică, iar 95% dintre ei au decis să demisioneze. „Dar nu putem nici măcar demisiona pentru că nu funcționează nici măcar sistemul intern al secției de resurse umane”, susține Anatolyi Zelinskyy.

<strong>„În loc să-și închidă magazinele în Rusia, Leroy Merlin a decis să ne închidă gura în Ucraina”,  rezumă managerul de comunicare al companiei franceze din Kiev.</strong>

După ce războiul a început, aproape toți francezii din conducerea Leroy Merlin s-au evacuat din Ucraina, iar  magazinele sunt închise. „În același timp, magazinele concurenților noștri direcți funcționează și ajută financiar armata ucraineană și grupurile de voluntari”, spune Zelinskyy.

Pe 21 martie centrul comercial Retroville, în care se afla și Leroy Merlin, din nord-vestul Kievului a fost bombardat de forțele armate ale Rusiei. Cel puțin opt persoane au fost ucise.

„Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski parlamentarilor francezi pe 23 martie. Între timp, dintre aceste companii, doar Renault a anunțat că renunță la producția din Rusia, în timp ce Auchan și Leroy Merlin continuă. 

Una dintre explicațiile </strong><a href=”https://ift.tt/hVY8Or7; target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”><strong>Auchan</strong></a><strong>, o companie din Franța, care, ca și Leroy Merlin, e prezentă în România, a fost: „Rămânem în Rusia pentru că hrănim populația”. 

***

Autorul acestui articol, Marin Gherman, are 35 de ani și a scris vreme de 14 ani în presa de limbă română din Cernăuți, Ucraina. După ce războiul a început, ziaristul a venit, împreună cu familia, în România. Au hotărât să locuiască, să lucreze și să continue școala copiilor aici. Marin s-a adăugat echipei Libertatea.


https://ift.tt/C6T8JcF

Comentarii