Viktor Orban anunță sprijinul Ungariei pentru sancţiunile UE aplicate Rusiei: Este momentul să fim uniţi

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul Guvernului că ţara sa va sprijini pe deplin sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei și a precizat că va susține și excluderea Rusiei din SWIFT. „Nu este momentul ca cineva să facă pe deșteptul, este un moment în care trebuie să fim uniți, pentru că este război”, a spus el.

„Orice agreează liderii politici din Uniunea Europeană noi suntem de acord și susținem. Nu îi vom bloca. Nu este momentul ca cineva să facă pe deșteptul, este un moment în care trebuie să fim uniți, pentru că este război”, a spus premierul ungar Viktor Orban astăzi, 26 februarie.

„Ceea ce trebuie să facem este să revenim la situația dinaintea războiului, adică să restabilim pacea. În caz contrar, sute de oameni vor muri în zilele următoare”, a adăugat el.

Orban, despre refuzul Ungariei de a susține excluderea Rusiei din SWIFT: Dezinformare de război

Întrebat dacă este adevărat că Ungaria este singurul stat membru al UE care se opune excluderii rușilor din sistemul de plăți SWIFT, Viktor Orban a negat categoric: „Dezinformarea este obișnuită într-un război. La summitul de joi, Ungaria a spus clar că sprijinim orice sancțiuni asupra cărora există consens în cadrul UE. Nu blocăm nimic. Orice știre care spune contrariul este pur și simplu fake-news”.

Totodată, și Germania și-a schimbat optica azi, 26 februarie, și a anunțat că este pregătită să accepte o „restricţionare ţintită” a accesului Rusiei la platforma interbancară SWIFT.

Prin urmare, mai multe state din Europa, inclusiv Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT. Inclusiv președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut decuplarea Rusiei de la SWIFT, care este sistemul global de plăți interbancare.

În acest context, excluderea Rusiei din SWIFT este doar o chestiune de zile, după cum a declarat un guvernator de bancă din zona euro, potrivit Reuters.

Excluderea Rusiei din SWIFT este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Azi, 26 februarie, s-a intrat în a treia zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


https://ift.tt/3qJayXP

Comentarii