Mircea Geoană: Grupul de luptă NATO din România ar putea deveni operațional mai rapid

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat marți, 22 februarie, la Digi24, că Alianța formată din 30 de state se așteaptă ca Rusia să își continue mișcările de trupe în vederea invadării Ucrainei și, din această cauză, timpul necesar pentru operaționalizarea grupului NATO în România ar putea „să fie comprimat”.

„Decizia Federației Ruse e o escaladare masivă a unei situații de securitate deja foarte complicate. Asistăm la încălcarea flagrantă a tuturor principiilor și normelor de drept internațional. Asistăm de fapt la o invazie fățișă, reînnoită la adresa Ucrainei. Evaluarea noastră este că acest pas nu este sfârșitul ci, probabil, doar începutul unui plan mai larg de continuare a activităților militare ostile la adresa Ucrainei suverane și independente”, a afirmat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a precizat că „asistăm la o mobilizare neobișnuită și amplasarea unor componente ale forțelor militare rusești în dispozitiv de luptă, gata de atac în clipa în care vor primi, eventual, un ordin”, mai precis este vorba despre 150.000 de militari ruși.

Mircea Geoană a subliniat că grupul de luptă NATO din România ar putea fi operaționalizat mai rapid.

Pentru grupul de luptă găzduit de România, anticipăm ca timpul necesar pentru operaționalizarea acestuia să fie comprimat din cauza situației pe care o avem. De asemenea, comandanții militari și liderii politici ai NATO lucrează la suplimentarea posturii militare pe flancul estic vom vedea prezență suplimentară.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO:

Afirmațiile lui Mircea Geoană au venit în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luni, 21 februarie, că recunoaște indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că traversăm „cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generația noastră”.

De asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat tot marți, 22 februarie, cu omologul său britanic, Liz Truss, inclusiv despre crearea grupului de luptă NATO din România.

Totodată, România a cerut la reuniunea miniștrilor de externe din UE finalizarea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Ce este grupul de luptă NATO

După ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014, NATO a decis să înființeze patru astfel de grupuri de luptă, în Estonia, Lituania, Letonia și Polinia.

Grupul de luptă NATO din România va fi sub comanda Franței și se va forma după modelul celor din Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia, acolo unde există o prezență permanentă, gata de luptă, formată din militari din mai multe țări care se schimbă.

În urmă cu aproape două săptămâni, Mircea Geoană a estimat că în câteva luni, adică „până în vară”, acest grup de luptă va fi funcțional în România.

.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina


https://ift.tt/gKGnhf5

Comentarii