Testele rapide sunt mai puțin eficiente la depistarea variantei Omicron. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seară, 28 ianuarie, la Digi24, că testele rapide antigen pot da rezultate reale numai dacă sunt efectuate în primele zile de la debutul bolii, mai ales în cazul variantei Omicron, și a precizat că este nevoie de mai multe date științifice pentru a vedea „dacă se justifică sau nu să mai facem teste antigen”.

„În momentul în care efectuăm aceste teste rapide, se corelează și cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci șansa să ne dea un rezultat real este mai mare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Și a continuat: „La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă. Atunci, probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”.

Doctorul infecționist militar a precizat că sensibilitatea testelor rapide este afectată în cazul variantei Omicron, iar acest lucru va duce la probleme din punctul de vedere al costurilor.

Un test de tip PCR este de cel puțin două ori mai costisitor decât un test rapid, plus timpul de așteptare până la ieșirea rezultatelor. Este obligatoriu testul PCR pentru excluderea diagnosticului sau pentru confirmare.

Valeriu Gheorghiță:

„Avem nevoie de mai multe date științifice care să compare rezultatele celor două tipuri de determinări pentru a fi în măsură să luăm niște decizii, dacă se justifică sau nu să mai facem teste antigen”, a mai spus el.


https://ift.tt/3u6p91B

Comentarii