Stația de metrou de la Piața Romană a fost transformată de mai mulți tineri artiști într-o galerie subterană

Proiectul „Orașul M” a ajuns la cea de-a treia stație transformată după Timpuri Noi și Izvor. Timp de o săptămână o mână de artiști talentați și cu planuri mărețe au coborât în subteran pentru a „desena” pereții din stația Piața Romană. Totul a început după ce trenurile de metrou s-au retras la depou.

Pereții albi de mozaic de la stația de metrou din Piața Romană au prins viață în ultimele zile. Și asta cu ajutorul mai multor artiști vizualizi, muraliști sau graphic designeri, care au decis să-i „deseneze” cu totul felul de modele. 

Mozaicul de la Romană prinde culoare

Totul în cadrul proiectului „Orașul M” inițiat și produs de Asociația VAR Cultural în parteneriat cu Metrorex. „Proiectul s-a născut din dorința de a valorifica spațiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artiști și publicul călător aflat în tranzit”, spun cei de la Asociație. 

Iar programul de lucru al artiștilor a început în fiecare seară târziu, după ora 23:00, atunci când garniturile de metrou se opreau la depou.

„Un proiect menit să promoveze mișcarea artistică”

Andu Dumitrescu, artist vizual, dar și cofondator al Asociației transmite: „Ne dorim ca rețeaua de metrou să devină parte integrantă din viața artistică a orașului, un spațiu cultural în care oamenii să pătrundă nu doar din necesitate. Nu este un proiect prin intermediul căruia artiștii sunt invitați să decoreze stațiile de metrou, ci este menit să promoveze mișcarea artistică contemporană și viziunea fiecărui artist expozant asupra prezentului din care facem cu toții parte”.

Nu este doar un proiect decorativ, ci unul pentru promovarea artei contemporane, spun inițiatorii

Debutul proiectului a fost în stația Timpuri Noi, printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcțiile galeriilor subterane la Metrou, profitând și de aniversarea a 42 de ani de către Metrorex. Fotografiile document au acoperit mozaicul gri din stație, la fel și geamurile de la intrarea în subteran.

După o scurtă perioadă de timp a venit rândul stației de la Izvor să prindă viață. Cu 11 artiști implicați voluntar, care au venit cu tot felul de tehnici diferite printre care sculptură, pictură murală, fotografie sau realitate augmentată.

„Desene” realizate într-o săptămână

Acum, în ianuarie, stația din Piața Romană. Totul a început pe 20 ianuarie seară, după ce trenurile de metrou s-au retras la depou, iar vernisajul a avut loc pe 27 ianuarie. 

S-a lucrat doar pe timpul nopții

„Ceaiurile fierbinți, cafeaua și muzica ne-au însoțit în aceste nopți friguroase și ne-au ajutat să terminăm la timp treaba, astfel încât diseară să vă oferim o experiență artistică autentică”, au transmis cei de la Asociația VAR Cultural. 

Foto VAR Cultural

Cine a lucrat la proiectul de la Piața Romană

Cosmina Ionela Sandu, studentă în ultimul an la Universitatea Națională de Arte BucureștiAlex Antonescu, ilustrator și designer grafic, recent licențiat al Universității Naționale de ArteMimi Pleșoianu, artist vizual, absolventă a Universității Naționale de Arte din BucureștiAtoma, artist vizual, muralist și graphic designer. Absolventă a departamentului de PicturăDumitrița Razlog a absolvit licența în cadrul Universității Naționale de Arte Raluca Mocovei, absolventă a Universității Naționale de Arte din BucureștiMaria-Livia Onete este o artistă, ilustratoare și designer grafic freelancerIulia Pănoiu, licențiată în grafică la Facultatea de Arte Plastice

Pereții sunt un alt mijloc de exprimare, prin care poate să arate lumii universul său plin de imaginație și temele care-l interesează. Tot timpul este în căutare de pereți potriviți pentru murale.

Prezentarea artistului vizual Andrei Felea:

Foto: VAR Cultural


https://ift.tt/cVXtW0DLx

Comentarii