Secretarul general al NATO, întrebat dacă suntem mai aproape de război decât acum câteva săptămâni: „Tensiunile sunt în creștere”
NATO a trimis miercuri, în paralel cu SUA, un răspuns scris la solicitările Moscovei de securitate, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă transmisă online. Șeful NATO a declarat că tensiunile de la granița Ucrainei „sunt în creștere” și a făcut un apel la Rusia „să detensioneze imediat situaţia”.
„Ne aflăm într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică. Mobilizarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de soldați în poziție, alături de trupe trimise în Belarus. Facem din nou apel la Rusia să detensioneze imediat situația”, a declarat secretarul general al NATO, precizând că alianța „crede cu fermitate că tensiunile și neînțelegerile trebuie să fie rezolvate prin intermediul dialogului și diplomației, nu prin forță sau prin amenințarea folosirii forței”.
În acest context, Jens Stoltenberg a vorbit despre „trei domenii principale unde ar putea fi înregistrate progrese”. Primul se referă la relația dintre NATO și Rusia.
„Rusia a întrerupt legăturile diplomatice cu NATO, ceea ce face ca dialogul nostru să fie mai dificil de purtat. Ar trebui să folosim pe deplin canalele noastre de comunicații militare, să promovăm transparența, să reducem riscurile și să folosim o linie civilă în caz de urgențe”, a declarat șeful NATO.
? LIVE SOON?️Press conference@NATO HQ, Brussels https://t.co/QmpUV0qr3Z
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 26, 2022
Stoltenberg s-a referit și la securitatea europeană și situația din Ucraina, precizând că NATO este pregătită să asculte îngrijorările Rusiei, însă a subliniat că este „dreptul tuturor statelor să își aleagă aranjamentele de securitate”.
„Rusia ar trebui să renunțe la retorica agresivă și la activitățile maligne direcționate împotriva aliaților și a altor națiuni. De asemenea, Rusia ar trebui să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova, unde au fost trimise fără acordul acestor state”, a mai spus oficialul, adăugând că a treia zonă în care ar putea exista progrese se referă la reducerea riscurilor, transparență și controlul armelor.
Continuăm să ne coordonăm îndeaproape eforturile cu Ucraina, precum și cu alți parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia și, desigur, Uniunea Europeană. (…) NATO este o alianță defensivă și nu căutăm o confruntare, dar nu putem să facem compromisuri în privința principiilor de securitate. (…) Vom lua toate măsurile necesare pentru protejarea și apărarea aliaților noștri.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO:
Întrebat dacă suntem mai aproape de un război cu Rusia acum decât eram în urmă cu două săptămâni, Jens Stoltenberg a răspuns: „Tensiunile cresc. Vedem din ce în ce mai multe trupe în jurul Ucrainei, dar și în Belarus, unde Rusia este în proces de desfășurare a mii de trupe, sute de avioane, sisteme de apărare aeriană S-400 și multe alte capabilități avansate. Asta se întâmplă sub aparența unui exercițiu. (…) Nu există nicio transparență cu privire la aceste detașări, ceea ce ne sporește îngrijorările și amplifică tensiunile. (…) De aceea este și mai important să încercăm să găsim o soluție politică”.
Rusia a cerut mai multe garanții de securitate din partea Occidentului, printre care excluderea extinderii NATO către Est, în special în Ucraina, și renunţarea la desfăşurarea de trupe ale NATO în statele care au aderat după 1997.
Foto: EPA
https://ift.tt/3nXOJlC
Comentarii
Trimiteți un comentariu