Sankt Petersburg – fosta capitală imperială rusă. Cele mai frumoase locuri de vizitat

Sankt Petersburg, în trecut Petrograd și Leningrad, fostă capitală a Impreiului Rus, este un oraș vizitat anual de turiști din lumea întreagă. Sankt Petersburg se află la aproximativ 640 km nord-vest de Moscova.

Descoperă curiozități despre acest oraș și locuri de vizitat în Sankt Petersburg:

Despre Sankt Petersburg

Sankt Petersburg are o adevărată bogăție de atracții și experiențe de oferit turiștilor, de la palate imperiale spectaculoase la muzee și captivante, de la excursii cu barca de-a lungul râurilor și canalelor maiestuoase ale orașului, până la plimbări pe urmele marilor artiști din Sankt Petersburg.

Una dintre cele mai mari provocări pentru turiștiii independenți este să găsească ceea ce vor avea de fapt timp să încadreze în itinerariul lor, mai ales că Sankt Petersburg este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei. Numai centrul istoric singur acoperă câțiva kilometri pătrați și o parte din cele mai faimoase atracții.

Numeroasele canale au făcut ca orașului să i se dea supranumele de “Veneția Nordului”.

Scurt istoric

Sankt Petersburg a fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918.

Cum ridicarea orașului a început în timpul războiului, prima construcție a locului a fost o fortăreață. Cunoscută în zilele noastre ca Fortăreața Sfinții Petru și Pavel, la început, numele era de Sankt Piterburh. Fortăreața a fost ridicată pe malul drept al Nevei, la aproximativ 3 km de vărsarea acestuia în mare. Mlaștinile au fost secate și orașul s-a întins în toate părțile, dezvoltarea noii localități fiind făcută sub conducerea inginerilor germani invitați de țar în Rusia.

Petru cel Mare a interzis construirea clădirilor din piatră pe tot întinsul imperiului, cu excepția noii capitale, în felul acesta obligând toți meșterii pietrari să vină să lucreze în Sankt Petersburg. Iobagii au asigurat cea mai mare parte a forței de muncă.

Sankt Petersburg a fost gândit încă de la începuturi ca o nouă capitală a Imperiului Rus.

De-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, aristocrația rusă a construit numeroase palate care au rezistat până în zilele noastre. Orașul și monumentele lui au suferit însă din cauza inundațiilor teribile, una dintre ele fiind descrisă de Pușkin în Călărețul de aramă.

În prezent, din punct de vedere arhitectural, este considerat drept unul dintre cele mai splendide orașe ale Europei. Cartierul său istoric a fost desemnat un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1990.

Locuri de vizitat în Sankt Petersburg – obiective turistice importante

Sankt Petersburg este o destinație ideală pentru vizitarea obiectivelor turistice, cu o abundență de galerii de artă și arhitectură. Puteți să vă plimbați de-a lungul Nevsky Prospekt și să beți o cafea la o cafenea locală, să explorați siturile din capătul nordic, cum ar fi Palatul de Iarnă și Muzeul Ermitaj și Biserica Mântuitorului de pe Sângele Vărsat, decorată complex.

De asemenea, puteți să faceți o excursie de o zi la Palatul și Grădina Peterhof, palatul de vară al lui Petru cel Mare, care a fost creat după Versailles din Franța. Admirați măiestria faimoaselor ouă de Paște și a altor obiecte realizate de Carl Fabergé la un muzeu dedicat lucrării sale, apoi vizitați unele dintre palatele ornamentate din oraș și din jurul orașului, care găzduiesc și parcuri luxuriante, ideale pentru relaxare.

Printre monumentele publice ale orașului se află și statuia circulară a împărătesei Ecaterina cea Mare de pe Nevsky Prospekt, statuile unor cai din bronz de pe podul Anicikov, o statuie ecvestră, în stilul lui Rodin, a țarului Alexandru al II-lea și Monumentul tricentenarului – dăruit de poporul Franței și instalat în Piața Sennaia.

Câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria orașului sunt reprezentate de monumente speciale. Victoria rusească asupra lui Napoleon este comemorată de două arcuri de triumf, unul fiind la Narva, altul la Poarta Moscova. În aceeași tradiție, Cimitirul Piskarevskoie a fost deschis, în 1960, ca monument al victimelor asediului de 900 de zile al Leningradului.

Muzeul Ermitaj

Muzeul Ermitaj

Fondat când împărăteasa Ecaterina cea Mare a început să achiziționeze opere de artă la sfârșitul anilor 1700, muzeul a fost deschis oficial publicului până în 1852. Astăzi, Ermitaj din Sankt Petersburg este al doilea muzeu de artă din lume, ca mărime, după Luvru.

Catedrala Învierii

Locuri de vizita în Sankt Petersburg – Catedrala Invierii

Catedrala Învierii din Sankt Petersburg sau, cum mai este numită, “Biserica de pe sângele vărsat”, singura din oraș care seamănă cu celebra Catedrală Sf. Vasile din centrul Moscovei. Sângele vărsat la care se face referire nu este al Mântuitorului, ci al țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, asasinat în anul 1881 pe locul unde, mai târziu, a fost ridicată biserica devenită astăzi una dintre atracțiile turistice ale orașului.

Cetatea Petru și Pavel

Cetatea Petru și Pavel a fost inițial o zonă fortificată menită să protejeze statul de atacurile străine. A fost construit[ în 1703 și apoi extinsă și modificată pentru următoarele patru decenii. Deși fortăreața nu a văzut niciodată vreo luptă reală, are încă o poveste întunecată în spate, deoarece a servit drept închisoare și cartier de execuție în timpul revoluției bolșevice de la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, face parte din Muzeul de Stat al Istoriei din Sankt Petersburg.

În interiorul zidurilor cetății și înconjurate de grădini frumoase și poteci de piatră, se află mai multe clădiri. Poate cea mai cunoscută este Catedrala Petru și Pavel din secolul al XVIII-lea, locul final de odihnă al țarilor ruși. Chiliile închisorii, un muzeu al orașului și clădirea Monetăriei din Sankt Petersburg (fondată în 1724 pentru a produce monede și încă în funcțiune) sunt de asemenea situate în interiorul zidurilor cetății.

Palatul Peterhof

Palatul Peterhof

Situat la mai puțin de 30 de kilometri de centrul orașului Sankt Petersburg, complexul Palatului Peterhof din secolul al XVIII-lea este format dintr-o serie de clădiri, mai multe grădini formale și un total de 173 de fântâni alimentate de izvoare subterane. Proiectat în stilul Palatului Versailles, Peterhof este cel mai bine cunoscut pentru „Marea Cascada”, care constă din 64 de fântâni situate pe o serie de terase în afara intrării principale a palatului.

Canalele din Sankt Petersburg

Canalele din Sankt Petersburg au jucat cândva un rol important în prevenirea inundațiilor și, deși încă țin apele la distanță, acum sunt folosite în principal pentru transport și pentru a se bucura turiștii de croaziere frumoase pe Neva.

Sistemul de canale se întinde pe peste 300 de kilometri, cu sute de poduri (atât pietonale, cât și pentru trafic) traversând peste ele. Cele mai populare două căi navigabile sunt Canalul Griboedov și Canalul de Iarnă. Canalul Griboedov curge pe sub 21 de poduri și alături de unele dintre cele mai faimoase repere ale orașului, inclusiv Biserica Mântuitorului nostru pe Sângele Vărsat. Cel mai scurt canal al orașului, Canalul de Iarnă, trece pe lângă Palatul de Iarnă și Teatrul Hermitage.

Biserica Sf. Isaac

Catedrala Sf. Isac – Sankt Petersburg

Tehnic vorbind, Sf. Isaac este a doua cea mai mare bazilică ortodoxă din lume, deși clădirea a fost transformată într-un muzeu, iar aici slujba religioasă se mai ține rar. Catedrala a fost numită după Sfântul Isaac Mărturisitorul, un călugăr creștin care a întemeiat o mănăstire importantă la Constantinopol.

Catedrala a fost terminată în 1858, după 40 de ani de lucrări de construcție afectate de critici referitoare la faptul că clădirea neoclasică ar fi „simplă și nu prea impresionantă”.

Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Europa

Povești despre Sankt Petersburg în literatura rusă

S-a spus că Sankt Petersburg a fost capul Imperiului Rus, în timp ce Moscova a fost inima lui. “Cel mai pragmatic oraș din lume”, așa cum îl descria Dostoievski, apare frecvent scriitorilor ruși ca un mecanism amenințător și inuman.

Imaginea de coșmar a orașului este descrisă în ultimele poeme ale lui Pușkin, în povestirile lui Gogol, în romanele lui Dostoievski, în poeziile lui Alexandr Blok și Osip Mandelștam și în romanul simbolist Petersburg de Andrei Belîi.


https://ift.tt/3KmAOPy

Comentarii