Presa turcă va face obiectul unor represalii dacă va publică informaţii care aduc „prejudicii valorilor de bază ale naţiunii”, a transmis sâmbătă, 29 ianuarie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a scris Agerpres, care citează agenția Reuters.
Erdogan a susținut că sunt necesare măsuri pentru a apăra „cultura naţională” turcă şi pentru a evita ca „dezvoltarea copiilor să fie afectată prin expunerea lor conţinuturi nocive în pe toate mediile scrisă, verbală şi vizuală”.
Deşi nu a definit ce înseamnă conținuturi nocive, preşedintele turc a atras atenția că activităţile „pe faţă sau disimulate care urmăresc să submineze valorile morale şi naţionale şi să perturbe structurile familiale şi sociale” ar putea face obiectul unor proceduri judiciare.
Jurnalistă din Turcia, arestată recent pentru „insultă adusă preşedintelui”
Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată şi plasată în detenţie preventivă, în urmă cu o săptămână, după ce a citat la televiziune un cunoscut proverb turc, referindu-se preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
„Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul”, a declarat jurnalista turcă.
Noaptea, jurnalista a fost reținută la domiciliul său din Istanbul, a fost supusă interogatoriului şi ulterior plasată în arest preventiv.
„Arestarea lui Sedef Kabas pentru «insultă adresată preşedintelui» este o gravă atingere adusă libertăţii de exprimare”, a reacţionat Sindicatul jurnaliştilor din Turcia.
Erdogan, război deschis cu presa
Aflat la putere de aproape 20 de ani, Recep Tayyip Erdogan a atacat adeseori presa, acuzând-o că este împotriva unor valori conservatoare pe care el le susţine şi care sunt în centrul programului politic al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea sa politică.
Presa turcă este deţinută în prezent, într-un procent de 90%, de stat sau de apropiaţi ai regimului.
În clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere (RSF), Turcia este pe locul 153 din 180 de țări.
Pe ultimele patru locuri sunt China, Turkmenistan, Coreea de Nord și Entrea. România este pe locul 48 în acest top.
https://ift.tt/k7CNVdm6M
Comentarii
Trimiteți un comentariu