Operațiune clandestină în Hong Kong pentru salvarea celor 2.000 de hamsteri pe care autoritățile vor să-i sacrifice
Mii de locuitori din Hong Kong s-au oferit voluntari să adopte hamsterii care nu mai sunt doriți de stăpânii lor, la o zi după ce guvernul local a decis sacrificarea a 2.000 de rozătoare, în urma apariței unor cazuri de COVID-19 într-un magazin de animale de companie, relatează The Washington Post și Reuters.
Metropola a îndurat și a respectat în mare măsură regulile pandemice stricte și adesea derutante. Școlile și sălile de sport nu sunt deschise, iar restaurantele trebuie să închidă la ora 18:00. Călătoriile aeriene prin majoritatea nodurilor importante au fost întrerupte. Locurile de joacă sunt sigilate cu bandă adezivă.
Dar când autoritățile au anunțat sacrificarea celor 2.000 de hamsteri, măsura a fost vehement respinsă de iubitorii de animale.
Deși oficialii au argumentat că rozătoarele să fie purtătoare ale virusului SARS-CoV-2 și să-l transmită mai departe, la oameni, în Hong Kong a luat naștere o operațiune clandestină pentru salvarea hamsterilor abandonați, cu „părinți adoptivi” care îi primesc și îi ascund.
Proprietarii animalelor de companie se revoltă, astfel, față de planul guvernului de a ucide hamsterii, despre care experții spun că este mai degrabă o reacție pripită decât una științifică.
Hamsterii sunt victime ale politicii „zero COVID” din Hong Kong, pe care mulți de aici o consideră o țintă politică inutilă, notează Washington Post.
Iubitorii de animale s-au organizat în grupuri pe aplicația de mesagerie Telegram, pentru a împărtăși noutăți, bazându-se astfel pe metode folosite în protestele antiguvernamentale din 2019.
Aproape 3.000 de oameni din Hong Kong s-au oferit voluntari pentru a primi hamsterii vizați de decizia autorităților. Pe rețelele de socializare, locuitorii îngrijorați de soarta rozătoarelor au publicat fotografii cu hamsteri abandonați, în speranța de a obține sprijinul unor potențiali salvatori. Iar mulți au primit răspunsuri extrem de rapid.
Reacția a venit după ce guvernul din Hong Kong a anunțat, marți, că hamsterii achiziționați de la magazinele de animale după 22 decembrie au fost potențial infectați cu virusul, după ce mai multe astfel de rozătoare importate din Olanda au fost testate pozitiv. Autoritățile au „recomandat cu tărie” proprietarilor de animale de companie să predea hamsterii pentru a fi sacrificați.
Departamentul de Agricultură, Pescuit și Conservare a început să sacrifice hamsterii din magazinul „Little Boss”, în care animalele infectate au fost descoperite după ce un angajat de 23 de ani a fost testat pozitiv.
Hamsterii „pot infecta alte animale, alți hamsteri și ființe umane”, a declarat medicul veterinar Thomas Sit, director adjunct al Departamentului de Agricultură, Pescuit și Conservare, într-o conferință de presă ținută marți. „Trebuie să protejăm sănătatea publică și nu avem de ales”, a precizat acesta.
Răspunsul multor proprietari de animale de companie, însă, a fost un răsunător „nu”. Alice, în vârstă de 36 de ani, a spus că nu o va preda niciodată pe Siu Ding, pe care a cumpărat-o de la „Little Boss” pentru fiica ei de 6 ani după data limită de 22 decembrie. Aceasta a stat de vorbă cu presa cu condiția să îi fie folosit doar prenumele, de teamă că autoritățile ar putea să îi găsească hamsterul.
„Păcatele lor sunt prea mari”, a spus Alice, referindu-se la guvern în timp ce se abținea să nu plângă. „Nu vreau să-mi fie ucis hamsterul”, a mai afirmat femeia.
Experții au pus sub semnul întrebării eficiența acestei politici. Materialele publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA spun că „nu există dovezi” că animalele joacă un rol semnificativ în răspândirea virusului SARS-CoV-2. Centrul pentru sănătatea și bunăstarea animalelor de la Universitatea din Hong Kong a arătat, la rândul lui, că riscul de a contracta virusul de la animalele de companie este „neglijabil”.
Hamsterii ar putea fi „purtărori nevinovați” ai virusului, a explicat medicul veterinar Lawren Durocher-Babek. Guvernul se pripește cu sacrificarea rozătoarelor, a arătat aceasta, lăsându-i pe proprietarii de animale să decidă, în absența unor date științifice convingătoare, dacă își asumă riscul îmbolnăvirii păstrând unul din hamsterii achiziționați după data de 22 decembrie.
https://ift.tt/3KszZVA
Comentarii
Trimiteți un comentariu