Moderna pregătește un super-booster, care să protejeze împotriva tulpinilor Omicron și Delta, dar și un vaccin comun antigripal/COVID-19

Compania Moderna lucrează la dezvoltarea unui booster care să protejeze atât împotriva noii tulpini a coronavirusului, Omicron, cât și împotriva variantei Delta, a anunțat directorul medical al producătorului american, Paul Burton, într-un interviu acordat Sky News, potrivit G4media.ro. Mai mult, medicul a vorbit și despre intenția companiei de a produce un vaccin care să fie eficient în fața SARS-CoV-2, dar și a gripei sezoniere.

Medicul consideră că valul Omicron și-a atins vârful în multe țări și că „ieșim din faza de pandemie”.

Deși se așteaptă ca în primăvară să avem o stabilizare a infectărilor provocate de coronavirus, Burton a avertizat că subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, care este deja dominantă în Danemarca, trebuie monitorizată îndeaproape.

Mai mult, medicul se așteaptă ca, în toamna următoare, varianta Omicron să revină ca o amenințare importantă și spune că nici tulpina dominantă anterioară, Delta, nu trebuie ignorată.

„Credem că varianta Omicron va fi în continuare aici. Acesta este un virus pe care nu îl putem eradica prea curând. Delta a cauzat multe spitalizări și decese. Și Omicron are un potențial similar, dar este mai periculoasă din cauza numărului mare de infectări”, a subliniat Paul Burton.

„Așa că ceea ce trebuie să facem este să ne pregătim cu un vaccin care poate proteja împotriva tuturor acestor pericole. În acest moment, dezvoltăm un booster conceput special împotriva Omicron, dar credem că ar putea fi nevoie să-l combinăm și cu o protecție împotriva Delta”, a mai spus directorul medical al Moderna.

Miercuri, 26 ianuarie, compania americană a anunțat că a început testele clinice pentru o doză de rapel a serului său care să protejeze împotriva infectării cu tulpina Omicron.

Aceste teste vor include un total de 600 de adulţi, dintre care jumătate au primit deja doua doze de vaccin Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, iar ceilalți au primit nu doar cele două doze iniţiale, ci şi, cu cel puţin trei luni în urmă, doza de rapel autorizată. Prin urmare, rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât şi ca a patra doză.

Paul Burton a mai dezvăluit că Moderna va începe în curând testele unui super-booster care să protejeze și împotriva gripei, doză care să devină un fel de „tonificare anuală de iarnă”. Medicul speră ca serul să fie gata în iarna anului 2023.

„Sunt încrezător că putem ajunge la un vaccin care să fie administrat o dată pe an. Așadar, poți merge la farmacie sau la doctor și să faci o singură injecție împotriva gripei și a COVID-19, să fii pregătit pentru iarnă și să te protejezi. Și sperăm că vom reuși să îl obținem în iarna lui 2023″, a precizat reprezentantul companiei americane.

„Oamenilor nu le place să le fie făcute injecții, este un inconvenient, ustură puțin. Iar ideea că putem face mai mult pentru oameni și să simplificăm lucrurile – printr-o singură injecție – este foarte interesantă”, a adăugat Burton.

Medicul a mai arătat că refuzul de a se imuniza al unor persoane extrem de cunoscute, precum tenismenul sârb Novak Djokovic, trebuie contracarat cu fapte și date concrete în privința beneficiilor pe care le aduce vaccinarea.

Cred că există multă dezinformare și, de asemenea, multă confuzie. Faptul că vaccinarea, cu doza booster, reduce cu 97% riscul de a muri și de a fi internat în spital este omis de mulți oameni.

Paul Burton:

„Dacă alții aleg să nu se vaccineze, asta depinde de ei. Dar publicul larg trebuie să cunoască informațiile și să fie încrezător”, a punctat directorul medical al Moderna.


https://ift.tt/3o8MKLf

Comentarii