Guvernele occidentale amenință cu sancțiuni fără precedent Rusia, dacă aceasta invadează Ucraina, însă doar o măsură anume pare că insuflă teamă la Kremlin: eliminarea țării din sistemul bancar global, scrie CNN.
SWIFT este sistemul prin care se fac aproape toate tranzacțiile financiare la nivel global. În anul 2012, Iranul a fost tăiat de la sistem, moment la care țara a pierdut jumătate din veniturile sale generate de exporturile de petrol și 30% din schimburile comerciale.
Amenințarea americană
Parlamentarii americani au sugerat recent că Rusia ar putea fi eliminată din sistemul SWIFT, o rețea de înaltă siguranță care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.
O serie de parlamentari seniori din Rusia au replicat că, dacă asta se întâmplă, atunci livrările de petrol, gaze și metale către Europa vor fi stopate.
„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci noi nu vom primi monedă (străină – n.r.), dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre, petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a spus marți Nikolai Zhuravlev, vicepreședinte al Camerei superioare a Parlamentului rus, potrivit TASS.
Care este rolul SWIFT
Societatea pentru Telecomunicații Financiar Interbancare (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT) a fost fondată în anul 1973 pentru a înlocui telexul.
Acum este folosit de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje sigure și ordine de plată. Cum o alternativă global acceptată nu există, aceasta este practic structura esențială a sistemului financiar global.
Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită sau să scoată bani din țară, ceea ce ar duce la un șoc brusc pentru companiile ruse și clienții lor străini, în special cumpărătorii de petrol și gaze și exporturile denominate în dolari.
„Tăierea va stopa toate tranzacțiile internaționale, va declanșa volatilitatea monedei și va cauza ieșiri masive de capital”, a spus Maria Shagina, profesor vizitator la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Centrul Carnegie din Moscova.
Excluderea Rusiei din SWIFT va cauza o scădere a economiei de 5%, arăta în 2014 fostul ministru rus de finanțe Alexei Kudrin.
SWIFT are sediul în Belgia și este guvernată de legile Uniunii Europene. Aceasta are un consiliu de 25 de oameni în conducere, între care Eddie Astanin, președintele casei de compensare a Rusiei. Casele de Compensare sunt contrapărțile din tranzacții, practic acestea garantează realizarea obligațiilor celor două părți dintr-o tranzacție.
SWIFT se descrie drept o „utilitate neutră”, însă este înființată în Belgia și trebuie să se supună reglementărilor Uniunii Europene.
Ce s-ar putea întâmpla
Există un precedent: SWIFT a eliminat accesul băncilor iraniene în anul 2012, ca urmare a sancțiunilor americane și europene în privința programului său nuclear.
La acel moment, Iranul a a pierdut aproape jumătate din veniturile generate de exporturile sale de țiței și 30% din schimburile sale comerciale, conform Mariei Shagina.
SWIFT a reiterat miercuri că este o cooperativă neutră globală, operată pentru beneficiile colective ale comunității.
Orice decizie de a impune sancțiuni țărilor sau sau entităților individuale rămâne doar în competența instituțiilor guvernamentale competente și legislatorilor în cauză.
SWIFT:
Nu este clar ce suport există între aliații Statelor Unite pentru luarea unor măsuri similare contra Rusiei.
SUA și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori pentru comunicarea cu băncile ruse, conform Shaginei.
Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat creditorii cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru sancțiuni împotriva Moscovei, conform Financial Times.
Oficialii BCE au întrebat băncile cum vor răspunde scenariilor ce includ o potențială măsură de interzicere a folosirii SWIFT de către băncile ruse.
Jeppe Kofod, ministrul danez de externe, a declarat luni că Uniunea Europeană este gata să răspundă unei invazii ruse prin „sancțiuni comprehensive cum nu s-au mai văzut”.
Josep Borell, diplomatul-șef al UE, a spus, la rândul său, marți, că sancțiunile vor fi „pârghia cu cele mai mari consecințe pe care Vestul, sau Uniunea Europeană, o are”.
Boris Johnson, prim-ministru al Marii Britanii, a spus, la rându-i, marți, că guvernul său ia în calcul, alături de SUA, posibilitatea interzicerii Rusiei de la SWIFT.
Nu există dubiu că aceasta ar fi o armă foarte potentă (împotriva Rusiei – n.r.) Mi-e teamă că poate fi folosită cu ajutorul SUA însă. Suntem în discuții despre acest lucru.
Boris Johnson:
Contramăsurile Rusiei
Rusia a luat însă măsuri din 2014 încoace pentru a reduce trauma pe care ar suferi-o dacă ar fi eliminată din SWIFT.
Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți, numit SPFS, după ce a fost lovită de sancțiuni în 2014, ca urmare a anexării Crimeei.
Sistemul său de plăți are acum circa 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale ruse.
Un procent de 20% din plățile domestice se fac acum prin intermediul SPFS, conform Shaginei. Însă mărimea mesajelor este limitată, iar operațiunile sunt limitate, fără weekenduri.
China are propriul său sistem, numit CIPS (de la Cross-Border Interbank Payment System – n.r.). Acesta ar putea fi o alternativă la SWIFT. Mai mult, Moscova ar putea recurge la criptomonede.
Dar acestea nu sunt alternative atrăgătoare.
„SWIFT este o companie europeană, o asociație a multor țări participante. Pentru a lua decizia deconectării, o hotărâre unită a tuturor țărilor participante este necesară. Deciziile Statelor Unite și Marii Britanii nu sunt de de ajuns în mod clar”, spune Nikolai Zhuravlev, vicepeședintele Consiliului Federației Ruse.
„Nu sunt sigur dacă alte țări, în special cele unde comerțul cu Rusia este mare în balanță, vor sprijini închiderea”, a punctat el.
Dependența de gazul rusesc și jocurile Gazprom
Zhurlaev aduce astfel în prim-plan comerțul pe care Rusia îl are cu anumite state europene. Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale de la Gazprom, în vreme ce alte state care cumpără cantități mari sunt Italia și Austria.
De asemenea, Rusia vinde și petrol în Europa, iar companii precum BASF (Germania), Uniper (Germania), Enel (Italia), Eni (Italia) și OMV (Austria) au relații contractuale și afaceri în Rusia, prin giganții de stat Gazprom și Rosneft.
Mai mulți europarlamentari au cerut în septembrie investigarea Gazprom pentru rolul acestuia în creșterea prețurilor la gaze și energie din Europa.
Gigantul rus este suspectat că a redus livrările pentru a forța aprobarea folosirii gazoductului Nord Stream 2. Acesta subtraversează Marea Baltică și este deja construit, însă nu a primit aprobarea finală din partea autorităților din Germania.
Gazprom susține că acesta este un proiect comercial, dar darea sa în folosință ar permite Rusiei să trimită gaze în Germania ocolind Ucraina. Aceasta ar fi privată de două miliarde de dolari, cât primește anual din taxele de tranzit pentru gazele ruse, conform Al Jazeera.
Administrația Biden a ridicat anul trecut sancțiunile împotriva Nord Stream 2, ca parte a unui acord cu Germania.
Alternativa la Gazprom
Oficialii Statelor Unite au vorbit recent cu reprezentanții mai multor companii și state astfel încât să alimenteze Europa cu gaze naturale, în cazul în care situația din Ucraina se deteriorează, potrivit Reuters.
Uniunea Europeană poate fi alimentată cu gaze naturale lichefiate din țări precum Qatar și SUA, dar acestea sunt mai scumpe. Prin conducte, UE poate primi gaze din Norvegia și Algeria.
https://ift.tt/34itunq
Comentarii
Trimiteți un comentariu